texter

Samhälle (2)

Till huvudsidan  Välj annat ämne


glasvägg
Reklam 1 (12/2 1999)
Varför ska Anneli egentligen ringa hem? Och vad handlar reklamen om, förutom att ringa? Det har jag glömt! Det enda som slår mig när jag ser den är att det går mode i personnamn, troligen för att folk förväntas identifiera sig med reklamfigurerna. Nisse, Leif, Anneli.... jag struntar väl i när, om och vem en Anneli ringer, och jag gör som jag själv vill! Det är dessutom tråkigt att all reklam ser likadan ut överallt. Att ha en Nisse var ett roligt påhitt, men det gör inte automatiskt en Anneli bra. Jag tänker dessutom sluta äta glass ute bland folk, för det är ju nästan som att köpa kondomer att gå och slicka på längsmed Avenyn numera. Suck! Alltid ska man tydligen tänka sig att det är sperma i alla produkter. Snart rinner det väl ur mobiltelefonerna också, precis som det gör ur vissa rakapparater (såg det i en pinsam bioreklam).

Upp igen!

Rubriker:
Reklam 1
Reklam 2
Barn i bilen
Lärare
Ungdomsministern
Dator-tjejer/killar
Statlig prostitution
Kylskåpet Frisse
Trender

Föregående
Forts...

© Eva-Lena B


Reklam 2 (13/5 2000)
Reklam påverkas jag inte alls av. ;=) Haha, jag ser att ni ruskar lite på huvudet, men det struntar jag i. Jag kan ju inte undvika reklam eftersom den ofta är så påflugen, men bryr mig för det mesta inte om vilket företag eller produkt den är gjord för. Tidningssidor med reklam bläddrar jag alltid förbi, och reklampelare läser jag sällan. Men, de är så stora att man ändå råkar se texten, mot sin vilja. Det som är intressant är hur reklam är utformad. Jag tänker på det grafiska, konstnärliga, språkliga, psykologiska, planerat undermedvetna, (icke fungerande) sexuella anspelningar osv. Försöker lista ut hur de har tänkt sig att vi ska reagera på detta. På något sätt analyserar jag reklam på precis samma sätt som jag kan tänka mig att reklammakarna själva försöker analysera oss konsumenter, så det blir liksom en oväntad rundgång! Men, i ett fall kan jag bara inte låta bli att imponeras. Det är en reklam-omgång som går i repris för ett företag som säljer verktyg och maskiner. Hrm... jag har som sagt inte brytt mig om att kolla vilket företag det gäller, men sådan är jag som sagt; greppet är spännande - inte produkten. Här har vi en så härlig humor och träffsäkerhet, det vinner stort över all annan reklam jag sett. *Fniss* Har ni sett pelarna också? En bild på en gräsklippare, och så texten "För mindre mattor har vi även Lady Shave". Eller: en bild på en borrmaskin, och texten "För kryphål har vi även insektsmedel". Skitbra! :=) Men, jag handlar förstås inte mer verktyg för det. Blir bara nyfiken på copywritern.

Upp igen!

 

Barn i bilen (9/7 1999)
Tänk dig att du skickar upp ditt barn i en hiss till tredje våningen i ett hus, och sedan med en fjärrkontroll öppnar en fallucka i hissgolvet, så barnet helt hjälplöst faller till bottenplanet med huvudet före. -Skulle du inte göra något sådant? Då vet jag att ditt barn använder säkerhetsbälte i bilen (en krock i 50 km/h motsvarar ett sådant fall, och ett 20 kilo tungt barn "väger" då 1000 kilo). Men det är läskigt hur ofta man ser barn utan bälte trots att föräldrarna spänt fast sig själva!

Upp igen!

 

Lärare (12/9 1999)
Hörde att en av mina högstadielärare nu undervisar på gymnasieskolan där min dotter går. Hu, minnena kommer ikapp en! Nåväl, jag råkade inte i panik eftersom han inte har henne som elev, och det gäller en av de stabilare personerna. Han som brukade säga "Eva-Lena, jag ska hänga upp dig i taket!" och som tömde en kolsyresläckare över en av de barnsligaste killarna han fått nog av. Jag tyckte detta var en av de bättre lärarna, han hade trots allt glimten i ögat och en vilja att lära oss det han skulle. Det kan inte vara lätt att sitta instängd med högstadieelever hela dagarna! Kanske måste man vara lite knäpp för att klara av de jobbiga ungdomarna?

Men eftersom lärarna lätt bidrar till att fördärva elevernas liv, lika lätt som de uppmuntrar dem till stora bedrifter och att använda sina talanger rätt, borde man göra personlighetstester på de som vill bli lärare.

Grundskolan jag gick på var kanske lite speciell, och vår klass var redan när den började på skolan ökänd i rektorsområdet som den värsta man varit med om i mannaminne. Somliga lärare tyckte det var lika roligt att försöka psyka oss som vi avskydde dem, och många var riktiga original. Vad sägs om gymnastikläraren som kastade en fem-kilos nyckelknippa i ansiktet på den som inte höll tyst under samlingen, och som alltid "råkade" hamna i tjejernas omklädningsrum helt utan kläder - och hånglade med en lärarinna när de trodde ingen såg? Eller om den näbbstövel- och palestinasjalbärande lärarinnan som blivit antastad av en lesbisk kvinna på spårvagnen en gång, och sedan spydde galla över alla homosexuella ett antal gånger under lektionstid? Eller den manliga tyskaläraren som jag retade upp innan vi gick in i klassrummet så han med hela sin tyngd klämde upp mig mot en vägg och stod så tills jag tappade andan helt och hållet och aldrig mer gick på en tyskalektion - trots att det var ett favoritämne? Eller den manliga lärare som lät sin 3-årige son peka ut alla länders huvudstäder framför hela klassen, för att visa oss hur dumma vi var, för att i nästa stund misshandla före detta elever som fulla av hat kommit till skolan för att hämnas alla års förtryck (då de varit tvungna att slicka upp fimpar från marken)? Eller om den manliga lärare som döptes till ett skäggigt djurnamn, som gärna stod lutad extra länge vid flickorna som tidigast utvecklat bröst? Och jag minns en trevlig skoldag när jag vägrade vara med på en heldagsorientering i de sumpiga markerna runt sjön sedan elever fastnat i kvicksand året innan, och jag nu istället fick spela bowling och vara hemma hos en lärare ihop med några elever i en hjälpklass, lyssnande på en LP med "Nationalteatern" och diskuterande sociala situationer (en del lärare tyckte man riktigt bra om, trots att de kanske inte bidrog så mycket till de kommersiella kunskaperna).

Undrar hur grundskolelärarna tycker eleverna förändrats sedan slutet av 70-talet. Till det bättre eller sämre (om man bortser från min klass, alltså ;=))?

Idag finns det fortfarande lärare som inte ser meningen med sitt arbete. På gymnasiet där min dotter går får t.ex eleverna chatta på Internet på engelskalektionerna, för att lärarinnan inte orkar ordna övningsuppgifter, och inte heller får de läsa engelska böcker som de efterfrågat för att få ett större ordförråd.

Eleverna släpps nu för tiden inte in på någon av lektionerna om de är tio minuter sena för att bussen inte kom som den skulle - så för första gången under skolåren tvingas några av dem att skolka.

Upp igen!

 

Ungdomsministern (9/7 1999)
Såg med ett halvt öga lite av tisdagens Aktuellt på TV. Denna gång blev jag besviken på ungdomsminister Ulrica Messing. Hon satt med den lite äldre kvinnliga reportern och en lite yngre kvinna från ett ungdomsförbund. Man diskuterade det faktum att politiker har svårt att få med sig ungdomar av idag - att de unga inte litar på vuxna utan mer privat kämpar för sina intressen i samhället, oberoende av partipolitik och vuxnas intressen. Den yngre tjejen, som jag tyvärr inte minns namnet på, sade några kloka ord och kom med frågor till Ulrica Messing. Som svar fick hon se ungdomsministern i profil; hon vände sig nämligen till den äldre reportern istället för till den hon skulle svara, och sträckte på sig, knäppte händerna stelt framför sig och läste, som det såg ut, ryckigt upp en läxa hon lärt sig utantill för sin stränga gamla lärarinna. Så tydligt det syntes att hon inte alls respekterade den yngre kvinnan eller brydde sig om ögonkontakt! Hur kan någon med sådana värderingar bli ungdomsminister? Den yngre kom med en ganska träffande slutreplik, något i stil med "Det kanske inte är oss unga det är fel på, utan politikerna". Tja, det tål att tänka på... ingen talar ju med eller lyssnar till ungdomarna. Alla talar för de som enligt deras ögon är ett snäpp högre på "viktighetsskalan" för att själva te sig duktiga och bli klappade på huvudet. Men - det är fel husse/matte de vänder sig till! Om de ska vara riktigt själviska ska de fjäska för den som i framtiden kommer att ge det goda tuggbenet när de ligger som bortglömda, halvblinda gamla jyckar.

Upp igen!

 

Dator-tjejer/killar (12/10 1999)
Såg med ett halvt öga lite av tisdagens Aktuellt på TV. Denna gång blev jag besviken på Med jämna mellanrum läser jag i höst allvarligt formulerade artiklar om att tjejer kommer efter killar i datorkompetens. Detta har man kommit fram till när man frågat ett antal unga människor om de har fri tillgång till dator, hur ofta de i så fall använder den, och om de dagligen kopplar upp sig mot Internet. Resultatet visar att killar använder datorer och Internet dagligen i större utsträckning än tjejer. Nu råder tydligen allmän rädsla för att tjejerna ska komma långt efter killarna. Jaså. Varför det? Var i dessa framtagna fakta ser man att tjejerna kommer efter? Nej, det där måste vara en lek med ord hos någon som gärna vill göra en björntjänst - det kan ju inte vara något seriöst eftersom resultatet och tolkningarna helt saknar substans. Åtminstone om man inte vet mer än vad som framkommer i tidningarna. Jag bara undrar varför artiklarna återkommer hela tiden, är det operation hjärntvätt som pågår? Jag tror faktiskt inte alls att tjejer rent allmänt ligger efter när det gäller datorkunskaper. De flesta kan troligtvis det dem behöver kunna, plus annat utöver detta som intresserar och hinns med. Jag menar, om statistik ska betyda något över huvud taget, så måste man allra minst fylla de små tänkta objekten med innehåll! Se t.ex. om följande är sant eller falskt. Vad tjejer INTE gör lika frekvent som killar är kanske att...(?)
  • Hämta olaglig mjukvara från Internet
  • Ladda ner musikfiler från Internet
  • Titta på porr eller nakna kroppar på Internet
  • Spela datorspel med krigiskt innehåll lokalt eller via nätverk
Vilka punkter ovan ger killarna mer kompetens och bättre jobb i framtiden? Jag säger inte att det verkligen är så här, men inget i artiklarna jag läst säger heller motsatsen. Inte ett ord har nämnts om vad de utfrågade personerna verkligen gör när de sitter vid datorn. Chattar? Skriver brev? Jobbar med grafik? Skriver en privat webbsida? Lär sig något nytt som har med hård- eller mjukvara att göra? Läser om Sveriges historia på Internet? Listan över vad många tjejer (och även killar, förstås) håller på med när de sitter vid datorn kan göras mycket längre, och jag tycker nog att typen av kunskaper är mycket mer intressant att studera än kvantiteterna.

Upp igen!

 

Statlig prostitution (21/9 1999)
Sexuella tjänster är nu tillåtna igen. Ja, prostitution är helt okey för rättssamhället, bara de som utövar yrket gör det av tvång, lidande och motvilligt, och skattar ordentligt för sig. Staten eller arbetsgivaren går i vissa fall in och betalar kostnaderna för den som utnyttjat de sexuella tjänsterna, men detta förmånsbeskattas inte. Ingen betalar heller arbetsgivaravgift.

Låter det otroligt? Nejdå! Enligt TT ska den kvinna som fått 308 000 kronor i skadestånd föratt ha blivit utsatt för sexuella trakasserier betala skatt på summan. Detta därför attpengarna räknas som inkomst av tjänst! Så... vem har arbetsgivarrollen? Staten (en statlig bordellmed ovilliga anställda) eller den som utnyttjar tjänsterna?

Kvinnan blev sexuellt trakasserad under fyra år. Dela summan i fyra delar så har vi årsinkomsterna. Är det inte en ovanligt dålig lön som betalas ut (på den statliga bordellen) för en så påfrestande tjänst?.

Upp igen!

 

Kylskåpet Frisse (16/11 1999)
- Tjena! Jag är ditt nya, toppmoderna kylskåp Frisse!
Som du ser har jag en fin display i cool färg, som visar precis vad du vill: recept, orderlistor, statusen på din mat och inköpslistor - kort sagt, allt du behöver. Det ska bli mig ett nöje att arbeta här! Hur många är ni i hushållet?
[Tryck antal]
(...)
Fyra månader senare...
- Godmorgon, Lill-Kalle! (Det sitter en webbkamera ovanför displayen i Frisse, och alla i hushållet har blivit registrerade så att Frisse känner igen dem)
- Idag går mjölken ut, ser du, så nu bör du nog välja flingor till frukost.
- Men Kalle då! Inte ska du spilla ut mjölken i mig!
- Nej, Kalle, man ska inte äta kaviar varje morgon, middag och kväll, det är inte bra för.... nej, Kalle, sluta sa jag!
(...)
Ytterligare en månad senare...
- Godmorgon, hela hushållet! Välkommen till frukost!
- Jaså, kaviar?
- Jaha, mögelost...och halva byttan smör...?
- Jag ser att Marianne slutat med bantningen (även om den inte lyckades, men upplösningen i webbkameran är förstås inte den allra bästa. Lycka till nästa gång!)
[Pling! Smöret börjar sina]
[Pling! Bara tre kaviartuber återstår]

- Nej, alltså... om ni ursäktar så tycker jag faktiskt att jag förtjänar att arbeta i ett hushåll som uppskattar livets goda. Ni äter ju bara en massa konstigheter, och utan variation. Och aldrig beställs några roligheter från "Cyber-Livs"!
(...)
Ett år efter inköp...
- Tjenare, gott folk, så det är dags att komma hem från jobbet nu? He-he! Som ni ser har jag en fin display i cool färg, som visar nakenbilder så fort barnen kommer ut i köket, och ni får världens roligaste överraskning om ni öppnar kylskåpsdörren. Nu är det Ken som styr här, tönten Frisse har åkt ut. Ert fjärrstyrda hushållsnätverk har blivit H-A-C-K-A-T! Om er kapitalister tycker vi inte! Telefonen ringer upp alla asiatiska länder en gång i timmen, dammsugaren suger vatten ur toalettholken, spisen går varm och tvättmaskinen leker ekorrhjul, kan man säga. För att inte tala om strykjärnet, som strukit katten hela dagen - och nu har det börjat glöda i källargolvet. He-he!
[Mc Cool & The Hackers]

Upp igen!

 

Trender (15/11 1999)
Råkade kasta en blick i TV-tablån för idag och såg att det finns ett program som heter "Rumba", där man är så trendiga och pratar trender. Tänk, hade det inte varit trendigt, då hade de pratat om något annat än trender. Men nu är trenden sådan att det som är allra trendigast är just trender. Nåväl, idag skulle man diskutera vilket husdjur som är trendigast; om det nu var fågel, fisk eller kackerlacka, jag minns inte riktigt. Tänk att de som gör sådant här är över 20 år och ändå inte ser vad det hela går ut på. De vänder sig till tonåringar och talar om för dem vad som är rätt och fel, och ungdomarna är ju så himla rädda att vara och göra fel, så de följer allt till punkt och pricka. Nu ska "Rumba" t.o.m berätta vilket djur man ska köpa för att vara trendig! Sjukt! Liksom i "Vecko-Revyn" (om jag minns det rätt efter så många år utan att ha bläddrat i den) berättas det alltid och överallt hur man ska se ut när man går ut eller när man stannar hemma, vad man ska tala om när man träffas på fester, hur man ska flirta och allt annat som enligt dessa "trendexperter" går att massframkalla. Nu är det dessutom inne att lära sig allt om "lyckopiller" - det pushas otrolig för dessa preparat i alla kvällstidningar mm. Usch, det är så himla trist för oss vuxna att se likriktningen, det opersonliga och fega hos dessa trendnissar, och så skrämmande att ungdomar gång på gång luras att gå på affärstricken. De som tror sig vara trendiga utan att ha genomskådat vare sig hur de påverkats till att leva med sådana attityder eller varför de är trendiga, fortsätter indoktrinera andra om så totalt intetsägande saker som vad man ska klä sig i eller hur man ska kamma håret. De är nöjda om de får alla att känna sig totalt töntiga om de inte gör detsamma. Javisst, ja, även tönten skulle tydligen avhandlas idag, såg jag. Äckligt! Hade jag haft aktuell TV-kanal hade jag nog inte kunnat låta bli att titta för att rysa lite, ungefär som man gör till dokumentärerna om skönhetsoperationer i Ryssland, där allt verkar ske lite hur som helst. ;=)

Upp igen!