Minnesanteckningar om te

Just nu, om te
Dags för mer om te
(15 augusti 2009)

Man kan inte påstå att jag skriver frenetiskt om te här, precis, men jag vill faktiskt gärna bli mer frekvent. Jag har flera teer att skriva om, t.ex ett grönt och nyttigt Mulberry-te som jag fått i present. Och ett annat present-te med Mulberry fast rött (från blommorna?) som jag inte riktigt vet om jag vågar smaka eftersom det har flera år på nacken. Så har jag teerna som inköptes i England förra sommaren - jättegoda - som kanske går att få tag på även här.

Jag ska nog skriva om några av teerna redan nu, medan det är dåligt väder och jag har en förkylning som enda sällskap. :=) Återkommer med mer alldeles strax, alltså.

Under tiden kan ni kanske spana in länkarna längst ner här under, som jag uppdaterade i förmiddags.

Eller läsa Twitterinläggen om DDT i teer, skrivna den 14/8 2009 och tidigare av Joseph Goldfarb. Jag hittar inga källhänvisningar i hans inlägg (det är ju korta texter på max 140 tecken) och har själv inte undersökt vilka teer som kanske kan innehålla DDT. Men tanken är ju inte särskilt frestande i alla fall. Vi får se vad som kommer fram.

Gåtan kring det gröna teet som jag skrev om den 9 januari (texten under denna) är förresten löst och värt att läsa eftersom teet är så gott; svaret hittar du där.

Uppdaterat: nu har jag skrivit en recension om Twinings te med citron och ingefära.

Grönt från Kina
(9 januari 2009)

Oj, det var ett helt år sedan jag skrev någon te-anteckning nu - dags att göra något åt det!

Det har inte blivit så många nya teer provade under året som gått eftersom jag blivit väldigt fäst vid mina tre senaste favoriter (se förra anteckningen nedan), men jag har några att recensera. De kommer från Twinings och köptes i England i somras, men verkar tyvärr inte att gå att köpa i Sverige. Åtminstone inte via de vanliga återförsäljarna.

Men först... något helt annat:

te

Tänk om jag kunde tolka texten på den här lilla förpackningen om två portioner av gott grönt te! Det är nog inköpt i Kina, fast jag vet egentligen inte. Det vore kul om det gick att köpa i tebutiken. Synd att det inte jobbar några kineser där jag brukar handla. ;=) Ska fråga första bästa som kan kinesiska vad tecknen betyder.
UPPDATERING: Teet visade sig vara "Tie Kuan Yin", ett oolongte som går att köpa i lösvikt i tebutiken. :=) Testa gärna.

Teet är väldigt milt så det tränger sig inte på, men det är svårt att bli uttråkad av det eftersom det trots allt har mycket smak. Ja, det är både milt och smakrikt på en gång. Man vill bara dricka mer och mer, som om kroppen känner att det är nyttigt. Ibland, eller kanske ganska ofta, vet kroppen mycket mer än förståndet. Även om den inte kan kinesiska. :=)

Värmande
(1 januari 2008)

Nu var det verkligen längesedan jag uppdaterade här senast! Jag har smakat många olika teer så det är inte precis brist på intryck... jag får börja med att lägga in tre nya terecensioner idag, till att börja med. Läs om:
- Lapsang Souchong
- Rooibos med havtorn och apelsin
- Yunnan
De är mina tre absoluta favoriter numera. Du kan även klicka på bilderna till vänster för att läsa recensionerna. Varför inte smaka och värma dig med dessa mycket goda teer i vinter?

Jag har hittat en informativ sida om te på nätet som kallas "Om te", rätt och slätt.

Tesilar
(20 juni 2006)

Tesil Här ser vi en ganska ny och superläckert designad tesil som jag letade efter länge efter att ha sett den i en nätbutik men ville köpa den i en vanlig affär.

Min pappa blev också förälskad i den och tillslut hittade han den på Åhléns. Han gav mig den i present men blev själv utan sil - de hade bara en kvar och skulle inte ha den kvar i sortimentet...

Tesil
Silen som jag köpte på Moderna muséet i Stockholm är väl häftig också? Inte så enkel att diska, men...

Idag har jag provat och "recenserat" ett nytt te från Thehuset, nämligen grönt te med melon, jordgubbe och tamarind: "Karibi". Jag har köpt rött te med jordgubbe och lime igen sedan jag provade det för första gången i februari. Det har blivit något av en favorit, vilket Karibi inte kommer att bli.

Prylar, nya teer och teprovning
(24 februari 2006)

Nu har jag gått och väntat ganska länge på att få se en speciell tesil i Göteborgsbutikerna, jag börjar undra om den någonsin kommer. Den finns på formodesign.com under kategorin "Kök" / "Kaffe & Sånt". 65 kronor är ingen förmögenhet, men man måste handla för minst 250 kronor och frakten kostar hela 65 kronor. Därifrån vill jag inte handla om jag inte slår mig ihop med någon annan, eller hittar något mer att köpa samtidigt.

När jag köpte ett par hekto te på Thehuset på Kungstorget senast passade jag på att fråga om det inte arrangeras teprovningar någonstans i Göteborg, ungefär som man kan prova vin eller öl och lära sig lite mer om dem. Då fick jag veta att det kan ordnas om man samlar ihop ett antal personer och kommer överens med butiken om ett arrangemang. Deltagarna får troligen betala en hundralapp per person eller så för lokalkostnaden (televerantören måste hyra en lokal att ha teprovningen i om butiken är för liten). Det behöver alltså inte bli så himla dyrt och det skulle kunna vara något för dem som är nyfikna på te. :=)

Nya téer som jag smakat och "recenserat" sedan sist är Rooibos syrliga ginger, vitt te och Rooibos med jordgubbe och lime.

Camilla Engman har svarat på mina små tefrågor, men jag är sen med att lägga upp dem här så hon dricker säkert något annat nu. Men vi kan fortfarande inspireras av hennes tips och bilder! :=)

Frågor till en annan tedrickare
Vintern 05/06 är det Camilla Engman som svarar. Tidigare te-tyckare hittar man här.

Har du testat något annorlunda te, och vad tyckte du i så fall om det?
- Detta teét (se bild och klicka på länken för att läsa om Spice Blend) dricker jag för tillfället, lite kryddigt juligt.


Och det som syns på bilden här under har jag köpt i kaffe/te/choklad butiken på Vegagatan. Det är bundet med en tunn tråd, inuti ska det finnas en blomma. Jag kommer inte ihåg men jag tror att dom kostade 15 kr styck, jag tänkte spara dom till ett speciellt tillfälle - men när kommer det...


Det här är ett annat te som jag ännu inte smakat men som jag fått av en nätvän:Dina tre favorittéer just nu?
- Jag är ganska traditionell, jag tycker att det som håller i längden är Earl Grey och English Breakfast.

Tack för spännande tips, Camilla!

Löste
Nu för tiden köper jag nästan alltid lösviktste i tebutikerna, för det verkar så "trist och torrt" med påste. Fast ibland vågar jag prova färdigförpackat löste. Till exempel stadsmuseets (i Göteborg) egen blandning av ostindiskt svart te från "Ostindiska huset".

Ett annat färdigförpackat lösviktste jag kommenterar här (klicka på bilderna i vänsterkolumnen), är Earl Grey:s "Green Tea"

Andra tycker
I gästboken skrev camilla E i oktober 2004 en kommentar om te, sedan jag skrivit om det i Rullen:

Ville bara säja tack!
Sedan ge mitt te-tips - jag gillar inte så där blommigt te som du verkar göra - till frukost en blandning av mynta och gunpowder, sen på kvällen har jag fått för mej att te är som kaffe (att jag inte kan sova om jag dricker det försent) därför dricker jag inte grönt eller svart utan Yogi Tea det med kanel och peppar. Man får en yogaställning på köpet :-)

Det låter ju häftigt - gunpowder! Har inte testat än, men det ska bli! Kvällstéet låter också intressant (ser nästan framför mig hur man står på huvudet och dricker med sugrör). ;=)
[Hösten 2005: Nu har jag provat hos en väninna och det var ganska gott, men det smakade mer neutralt än jag trodde]

Annorlunda
Fruktigt teSommaren 2004 frågade jag i tebutiken efter något som är gott till iste, och fick då med mig det väldigt fruktiga men inte jättesöta "Sommargott"; sommarsmaksatta bitar av äpple, nypon, jordgubb och malva. En annorlunda smakupplevelse. Fast det var nog lite för sött för mig ändå.
[Sommaren 2005: Nu upptäckte jag ett nytt recept på iste som det här teet passar perfekt till! Det är så det ska drickas, helt enkelt! Läs om det under recensionen av Sommargott!]

Äckligt
Jag har aldrig varit så förtjust i vanilj/grädddofter eller -smaker i parfymer, doftljus eller te, och här är en sorts te som verkar rentav äcklig (info hittat på nätet): "Grönt Sencha te med chokladsmak". Hrm... grönt te OCH choklad...? Vad tror ni?

Äckligt tycker jag också det är med jordgubbssmaker om det inte är riktig, färsk jordgubbe, men jag vet att det är väldigt många som gillar sådana sötsliskiga téer. Bland annat Nina, såg jag i hennes dagbok. Hihi! Fast svart vinbär kan ju gå ner här också, får jag väl erkänna.
- Du Nina, "Höstglöd" kanske är en smak för dig; "ett te för den vågade tedrickaren; viol och tranbär", läser jag på nätet. Till och med jag blir nyfiken.

Kort och gott
Noterar under denna rubrik goda téer som jag vill rekommendera, men som det var längesedan jag drack och därför inte riktigt kan "kommentera" i detalj:
- "Brunkulla" (det svarta).

Kanske, kanske inte?
Vad sägs om "Grön Chai"; grönt te från Kina och Vietnam smaksatt med kardemumma, ingefära, kanel, nejlika och svartpeppar...? För kryddigt för min egen del, tror jag, men det går väl an att lura andra. Hihi! Fast jag har en ensam påse med sådant te att prova (se vänsterkolumnen), som jag inte vågat än. ;=) Skriver om det när jag samlat mod.

När jag kollar in Tebodens telista, blir jag bums nyfiken på en av de nya sorterna, nämligen "Lotuste": "Svart vietnamesiskt te smaksatt med lotusblomma och näckros"! Låter väl intressant? Måste skriva ner det och några fler möjliga guldkorn på en lapp att ha med mig till tebutiken nästa gång, och åtminstone lukta på dem:Tie Kuan Yin: "Oolong te från distriktet Fujian i sydvästra Kina"

Formosa Oolong: "Soltorkat halvjäst te från Taiwan med mild smak"

Rosente: "Kina te med bulgariska rosenblad"

Blodapelsinte: "Indiska och Ceylon smaksatt med blodapelsin"

Björnbärste: "Indiska och Ceylon smaksatt med björnbär"

Kvällsblandning: "Egen blandning av milda neutrala teer"

Stormvarning: "Ett mustigt te med friska frukter och en kraftig kryddsmak"

Lotuste: "Svart vietnamesiskt te smaksatt med lotusblomma och näckros"Måste nog lukta på det där äckliga gröna téet med choklad också. Bara som motvikt till allt det goda.

Länkar
Millans tesida

Texter om te

Tebloggen

Per Arnes tekunskaper

Bergstrands
importerar goda téer, och rostar gott kaffe såsom mustiga "Creme" (inte smaksatt med grädde, som man kanske kan tro). Säljs i de flesta tebutikerna.

Kobbs | Lipton | Twinings

Gör ditt eget örtte

Lunnagård
om kryddor och örter att ha i te

Hälsoblad om Rooibos och grönt te

Åter Eva-Lenas Loggia