Minnesanteckningar om te

TE, INFO

Att koka te
När man värmer tevatten ska man inte låta det bli varmare än att de små bubblorna just börjar övergå till stora; det är klart när den första stora bubblan pluppar upp. Då blir téet som godast, för att det innehåller rätt mängd syre.

Styrka
Det verkar som om jag tar för mycket te när jag doserar. Överallt kan jag läsa att man ska ta en tesked per kopp, men jag tycker om att ta långt över en matsked. Nu har jag aldrig mätt upp hur mycket det blir, det kanske till och med är två matskedar. Jag gillar i alla fall att känna smaken ordentligt. Vill man att ett te ska vara mellanstarkt eller riktigt starkt, ska man inte låta det dra för länge (för då blir det bara beskt), utan göra som jag.

Vad är det för skillnad på te och te?
Olika sorters te innehåller olika mängder flavonoider. De hjälper kroppen sänka kolesterolhalten. Olika sorters te innehåller också olika mängder koffein, som piggar upp.

Svart te:
Stor mängd flavonoider som gynnar kolesterolvärdena. Ganska mycket koffein.

Grönt te:
Rikt på flavonoider som skyddar mot flertalet sjukdomar och även karies. Lågt koffeininnehåll.

(Länk till ett hälsoblad: om grönt te)

Vitt te:
Ännu rikare på flavonoider än grönt te! Dessutom det mest bakteriehämmande téet. Lågt koffeininnehåll. Sundast av alla téer.

Kamomillte:
Medelhögt innehåll av flavonoider. Lugnande och bakteriehämmande oljor. Inget koffein. Pollen (kan utlösa allergier).

Pu-erh:
Mycket högt innehåll av flavonoider som har positiv verkan på kolesterolvärdena. Ganska mycket koffein.

Oolong:
Högt innehåll av flavonoider, lika nyttigt som grönt och svart te. Måttlig mängd koffein.

Rooibos:
Ett afrikanskt rött te, som egentligen inte är något te och därför även är koffeinfritt. Högt innehåll av flavonoider liksom nyttiga oljor (bakteriehämmande och stärker immunförsvaret).

(Länk till ett hälsoblad: om Rooibos)

 

Te-index

Åter Eva-Lenas Loggia