LEMON & GINGER, TWININGS
Lemon & Ginger Detta te med citron och ingefära är egentligen inget te, utan en blandning av örter, rötter, blommor, frukt och blad. Det har en mycket skön och mjuk smak trots att ingefära kan vara ganska fränt ibland; de har verkligen lyckats med en smakbalans som inte ger avkall på volymen eller spänningen.

Nej, det är absolut inte tråkigt - man ska inte dricka det bara för att det är praktiskt att undvika koffein sent om kvällen. Man dricker det för att det är väldigt gott, friskt och fräscht!

Jag köpte ett par paket med 40 påsar vardera i England sommaren 2008, och kan i skrivande stund fortfarande njuta av en stor mugg då och då. Det håller sig till maj 2010 och jag har försökt att snåla lite med det. :=)

Teet finns att köpa härifrån på nätet, men Twinings saluför det inte i svenska tehyllor (utbuden skiljer sig tyvärr åt om man jämför Twinings i England och Sverige).

FOREST FRUIT, LIPTON
Lipton, Forest Fruit Egentligen gillar jag inte frukt- och bärtéer, men det här var faktiskt inte så dumt alls. Inte så sött som jag trodde, och det känns uppiggande och trevligt att långsamt sippa i sig på jobbet.

INDIAN SPICE, LIPTON
Lipton, Indian Spice Med spänning testar jag det här påstéet för första gången. Indiskt svart te kryddat med skogsbär och kardemumma. Jag har bara en enda påse, och den följde med som reklam i en tidning. Jag lät det dra närmare 3 minuter som Lipton rekommenderar, och tog ett par fokuserade klunkar för att smaka ordentligt.

Men var är tesmaken? Jag kan efter halva koppen fortfarande inte tycka annat än att det känns blaskigt. Kanske det skulle bli godare om det fick dra 5 minuter? Eller så skulle det bara bli beskt.

Kryddan i sin eftersmak känns som en svag närvaro på tungan, men själva tesmaken är för svag. Åtminstone för min smak. Kanske har jag blivit bortskämd med alla löstéer? Indian spice är i alla fall inget te jag kommer att köpa.

NYPON, FRIGGS
Friggs, Nypon Det här är ett mycket behagligt te med äkta nyponsmak, samtidigt som det liksom inte är ett dugg sött. Friggs nyponte kan man nog dricka år ut och år in utan att tröttna.

Eftersom det inte innehåller koffein (det är ju bara nypon), kan man dessutom dricka det till kvällen, och även variera styrkan genom att låta det dra extra länge utan att riskera beska eller andra reaktioner som med vanligt te. Rekommenderas varmt (Hehe! För jag gillar ju inte kallt te). ;=)

RUSSIAN EARL GREY, LIPTON
Lipton, Russian Earl Grey Jag köpte "Russian Earl Grey" i påsar för att det verkade spännande, och för att göra det lite enkelt när det kom många på en gång på besök som gillar te.

Ska man dricka det här téet och uppskatta det, måste det dra i 5 minuter. Annars blir det helt orkeslöst och utan personlighet; som om det dragit mössan långt ner över öronen.

När det fått dra i 5 minuter är det ändå inget särskilt roligt te (som enligt Lipton sägs ha en frisk smak av citrusfrukter, med rötter i ryska tetraditioner). Jag vet inte varför, men det känns en aning avståndstagande på något vis. Ändå är smaken trevlig och fylligare när jag inte plockade upp påsen efter 3 minuter.

Liksom med Liptons "Yellow Label" kan jag inse att de som gillar påste kan tycka att detta är gott (och godare än Yellow Label), om det bara får dra i exakt 5 minuter.

TCHAÉ, LIPTON
Lipton, Tchae Liksom flera andra påstéer jag skriver om här, har jag bara en enda påse av detta gröna te med örter och jasmine. Tog den av en tjej som tyckte det var äckligt, men resten av paketet var det en annan som tog över. Kan vara kul att prova, tänkte jag.

Sitter och smuttar på det nu, men det är faktiskt lite svårt att komma på vad jag egentligen tycker om det. Det är i alla fall en enorm skillnad mellan detta och Liptons "Indian Spice" när det gäller spänning - och det är Tchaé som vinner. Smaken och spänningen finns här!

Vet inte om jag skulle vilja dricka just jasminesmaken (för det är väl den som dominerar, eller vad?) alltför ofta. Jag tänker på nytvättade lakan å ena sidan och sköljmedel å den andra. Det får liksom inte bli för skrikigt i smaken. Men än så länge går det bra, och jag tror det håller sig gott även som ljummet. Blir nyfiken på andra chai-téer.

[En stund senare:] Det är gott ljummet. Och jag har vant mig vid smaken, det blir nästan godare och godare. Någon gång i månaden skulle jag kunna tänka mig att dricka det.

YELLOW LABEL, LIPTON
Lipton, Yellow Label Det känns direkt att detta är ett påste med små fjun till teblad. Det blir ofta ganska mesiga téer i påsar, även om smaken kan framträda. Jag fick en ensam påse Yellow Label som ett reklamerbjudande i en tidning, men drack det lite då och då redan på 70-talet, i brist på annat.

Smaken i sig är inte äcklig eller konstig, och det finns många andra sorter som är beskare eller skarpare etc. För dem som gillar mesiga påstéer med skapligt god smak är detta säkert helt OK.

 

Te-index

Åter Eva-Lenas Loggia