Matprat
Smått och gott om mat

Jag lagar inte så mycket mat - på gott och ont.

Är t.ex dålig på att känna till hur olika grönsaker egentligen bör behandlas, och skulle vilja lära mig en hel massa nytt.

Här samlar jag funderingar och tips, eller berättar om sådant jag smakat men inte har receptet på. Smått och gott om mat, alltså.

 
Är du osäker på hur man lagar och äter somliga grönsaker? I Vegetariska skolan på "PrimaLivet" beskriver man olika grönsaker, berättar vad de passar till och hur man kan tillaga dem.
 

Smör och margarin kan förhöja smaker

Normalt avskyr jag smör och margarin, och har sedan länge slutat bre något på smörgåsen, t.ex! Men när det gäller till våfflor och risgrynsgröt, är det helt självklart gott! ;=) Jag tror detta är en gammal norsk tradition:

På våfflor:
Bred lite smörgåsmargarin på en våffla, vik ihop den och låt margarinet smälta en aning innan du njuter av den. Margarinet förstärker på något sätt den naturliga våffelsmaken.

På risgrynsgröt:
Gräv en grop mitt i gröten (som inte serveras med mjölk) och lägg i en klick margarin. Strö sedan kanel över gröten. Doppa tuggorna med gröt och kanel i det smälta margarinet i mitten.

Recept på smarriga våfflor

Kommentar om smör
Jag fick ett mail från en Tomas, med kommentarer om smörsmak:

Ang. smör och margarins smakförhöjande egenskaper. De finns tyvärr inte per se. Dock smakar fett och socker alltid gott (om än på ett svårdefinierat sätt) eftersom kroppen på ett genetiskt plan vet att dessa ingredienser alltid är nyttiga för överlevnad.

Kroppen upplever det som att äta extraliv. Men nej, det framhäver egentligen bara kontrastsmaker, förstärker just inte.
På resan
Det kom ett mail om schmalz:

Kom ihåg, ifall du far till Tyskland, att vegetarianer ska se upp med `schmalz´, (ett slags ister.) De tycker om att lägga det i all mat, speciellt i mat som saknar kött, för att få lite smak. Föreslå att använda grönsaksbuljong eller att krydda ordentligt istället. Nymortlad koriander brukar passa till allt.

Schmaltsets verkan gör att en vegetarian oftast spyr tills magen är helt tömd. Man kan inte hålla emot. Det börjar krångla ca 2-3 minuter efter intagandet. Om man känner att man inte uppträder som en fin gäst om man nekar schmalts, så tänk på att man blir en väldigt motbjudande gäst inom ett par minuter.
En omelett
... kan man ju slänga ihop av vad som helst som man hittar i kylen och skafferiet.

Men något som alltid förhöjer smakupplevelsen tycker jag är lite av det frysta paket med ärtor, majs och paprika, som finns att hitta i de flesta butiker.

Ärtor
... torkade gröna eller gula, är rika på karotin, vitamin B1, zink och kostfiber. Och proteiner. Fast inte de färska ärterna. Annars är det mest olika slags bönor och sojamjölfett som innheåller en stor mängd proteiner; övriga grönsaker kommer långt efter. Varför inte prova att laga ärtsoppan? Den är väldigt god.
Vitamin B12
Den som äter vegetariskt får i sig allt som behövs genom sin varierande kost (inom de fyra grupperna: bönor och nötter / säd / mejeriprodukter / frukt och grönsaker).

Men det kan för en del vara omöjligt att få i sig vitamin B12, om de inte dricker mjölk eller äter ägg. En vuxen kvinna får sitt dagsbehov tillgodosett genom 2 dl mjölk och 1 ägg (eller 4 dl mjölk). Men ägg ska man ju inte äta så mycket av pga kolesterolet, och istället för att dricka hela 4 dl mjölk per dag kan man istället ta B12 som vitamintillskott. Veganer (som inte äter något från djurriket, såsom mjölk och ägg) är tvungna till detta för att må bra.

Nyligen har en del läkare börjat koppla fibromyalgi till att B12-brist kan ha haft en viss inverkan. Vegetarianer som drabbats har ofta total brist på denna vitamin och måste få sprutor med stora doser. Tyvärr hjälper det dem inte att bli friska från fibromyalgin (en sjukdom som man för övrigt ännu inte vet alla anledningar till).

Det här med vitaminer i allmänhet...
Jag brukar äta "Multivitamin Kvinna" från New Nordic (finns bl.a i Life-butiker) som enligt en homeopat-väns inställning har en bra kombination och inte för mesiga mängder av vitaminer och mineraler. Plus att jag även äter Great Earth:s Super CalMag-tabletter emellanåt, som när jag druckit lightprodukter. När man dricker en burk light dras hela dagsbehovet av magnesium ur kroppen. Jag känner mig helt trött och urlakad om jag inte kompletterar med nytt magnesium.

Ett mail från en tjej som heter Mia (2006-09-07)
"Funderingar kring vitaminet B12. Jag är lacto-ovo-vegetarian och äter alltså ost och ägg och mjölk i mindre mängd och får säkert i mig den B12 jag behöver på det. Brukar dock komplettera min diet med en Ledins Komplett vitamintablett för att vara säker. Kring B12 har jag läst att det finns mycket i kött men att kött också konsumerar B12 och att du alltså inte behöver lika mycket B12 om du inte äter kött. Bra va :) Likaså finns både ex Oatly och Solhavre (mjölkliknande produkter av havre) med tillsatta vitaminer så det ger dig både ex kalcium och B12 som om du drack mjölk. Så det är inte svårt att få i sig B12 om man bara tänker till lite.
/ Mia"

Potatis
... tycker jag blir så god kokt i buljong. Man gör lätt en liten portion i micron. Tips ur "Laga mat i microvågsugn":

2 port 4 port Ingrediens
4 8 medelstora potatisar
1 ¼ dl 2 ½ dl grönsaksbuljong
  persilja

Skala potatisarna och skär dem i fjärdedelar eller klyftor. Lägg dem i en form. Tillsätt vattnet och den sönderdelade buljongtärningen (jag brukar använda Friggs pulver istället). Täck formen.
Koka sedan potatisen på effektläge 10 i
4-5 minuter för 2 portioner eller
10-11 min för 4 portioner.
Strö över rikligt med persilja.

Woka grönsaker
När man snabbsteker under omrörning gör man det över hög värme och lägger först i de ingredienser som tar längst tid att bli klara. Flytande smaktillsatser som soja och sherry alstrar en snabbdusch av ånga som avslutar tillagningen.

Jordnötsolja är en av de mest omtyckta oljorna för snabbstekning, men sojaolja eller solrosfröolja används också ofta. Sesamfröolja med sin särpräglade smak droppas vanligen över rätten innan den serveras och betraktas som en krydda.

Fett
Ibland kan det vara svårt att komma ihåg vilka fetter som är bra och vilka som är dåliga, tycker jag. Nu ska jag försöka memorera hur det ligger till (men det glömmer jag förstås varje gång jag äter choklad - och det är inte så sällan):

Mättade fettsyror ska man hålla sig undan från.
De finns i höga halter i mejeriprodukter, kött, fläsk, palm- och cocosolja. Vegetabiliska oljor som görs fasta på konstgjort sätt (margarin, kexfyllning etc) blir mera mättade och därför mer skadliga.

Fleromättade fettsyror kan vara nyttiga.
De finns i höga halter i följande oljor, samtidigt som halten mättade fettsyror är låg: majsolja, olivolja, safflorolja, sesamolja, sojaolja, solrosolja, valnötsolja.
Om man väljer fett istället för olja, så bör det vara ett margarin med hög halt av linolsyra (fleromättad syra). Kan man inte låta bli smör, som innehåller ca 80% mjölkfett med salttillsatser, så är det en bra idé att bara använda halva den tänkta mängden, och ta resten i olja, som också hindrar smöret från att brynas. Vegetabiliskt fast fett är inte alls lika nyttigt som olja (fetterna omvandlas till mättade i processen).

Omättade fettsyror förekommer i alla fetter och oljor, och har en neutral effekt på blodet - de gör varken skada eller nytta. Olivolja har en hög halt av omättade fettsyror - och så är det ju gott att laga mat i. ;=)

(Information om wokning och fetter: ur "Vegetarisk mat" av Sarah Brown)

Istället för pommes frites
... är det jättegott att emellanåt servera vitlökskryddade potatisklyftor. Smörj bara in ugnsplåten med en blandning av smör och pressad vitlök, och lägg skalade potatisklyftor på denna. Sätt in i ugnen för ca 20 minuter i ca 220°C, precis som för pommes frites. Rör om då och då, så blir vitlöken en del av potatisen. Mmmm!

Vegetariskt
... har jag levt sedan 1/3 1997. Men ett par gånger om året äter jag ändå fisk och skaldjur.

Fisk för att det inte alltid finns alternativ, och skaldjur (eller sushi med lax) för att det är alltför oemotståndligt när någon bjuder på en riktig frossa. Det känns inte så hemskt att äta mat från havet någon gång emellanåt, eftersom djuren där inte plågas under hela sin livstid utan bara under fångsten. Men naturligtvis känns det omoraliskt de gånger jag gör undantag från det vegetariska.

Det är en långsam process att förändra hela sin kost. Jag äter fisk och skaldjur allt färre gånger per år, och tillslut kommer jag förhoppningsvis inte att äta det alls. Det jag kämpar med idag är att försöka sluta äta smågodis. Man vet aldrig vad det innehåller, och jag måste sluta förtränga att jag äter ganska mycket sådant. Det är inte lätt. Men, har man väl blivit medveten om vad man faktiskt stoppar i sig, så mognar man i sitt undermedvetna och kommer tillslut till den gräns där man bara kan kasta det över bord. Rätt som det är känner man ett sådant motstånd att det blir naturligt.

Min enkla pastasås - i ett nafs
När jag inte orkar hitta på något särskilt till middag (och det händer ofta - för det mesta äter jag förresten varmrätterna på lunchrestaurang) kan det bli min enkla och amatörmässiga pastasås, till spagetthi eller ostfyllda tortellini.

Ta så mycket du tycker är lagom av följande (mängderna här är ungefärliga, och räcker till ca 2-3 personer):

Skär detta i små tärningar:
1 liten succhini
½ röd och ½ grön paprika
2-3 tomater
4-5 små färska champinjoner

... och hacka detta:
(Några skivor jalapeño)
½ liten rödlök

... och så är det gott att ha i lite...
överblivna bönor eller något annat som frestar.
Snabbkokade linser är också bra.

Gör så här:
Värm olivolja i en ganska hög stekpanna eller gryta.
Tillsätt sedan allt hackat och skuret på en gång, och låt det mjukna lite.
Tillsätts lite stark chilisås, rör om och häll på någon dl (uppskattningsvis) grönsaksbuljong.

Reglera med vätskan så som du vill ha konsistensen. Om du vill kan du hälla på ½ burk krossade tomater, ifall du gjort ett större kok.
Krydda med mina favoriter:
basilika, chilipeppar med jalapeño, italiensk salladskrydda, paprika, grovmalen svartpeppar och örtsalt.

Hoppas det ska smaka!
Eva-Lena B

Smaskiga kroppkakor
Min mormor och mamma gjorde ovanligt supergoda kroppkakor. Det var min absoluta favoriträtt. Om det blir något över när man ätit sig mätt på dem som nykokta, så kan man steka dem i klyftor dagen efter, och avnjuta en helt annan brottsligt god måltid. Ååååh, det måste ni prova!

Tyvärr var det fläsk i dessa kroppkakor jag åt som barn, och numera är jag ju vegetarian. Men, Sol som tittade in här har skickat mig ett tips på vegetarisk fyllning, istället för fläsket som ingår i originalreceptet här under. Tack, Sol! :=) Byt alltså ut det som står i svart för vegetariska kroppkakor:

Vegetarisk fyllning:
2-3 gula lökar
400 g färsk eller djupfryst svamp
1 msk olja eller smör
1-2 tsk sojasås
Hacka löken och skiva svampen. Fräs i fettet på svag värme. Smaksätt med sojasås.
Kroppkakor
2-3 portioner

2 kg rå potatis (24 stora)
4 dl vetemjöl, drygt (lite kletigt men fast)
2 tsk salt
150-200 g rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
½ tsk stött kryddpeppar

1 ½ tsk salt per liter vatten i grytan

Skala och riv potatisen. Pressa ur vätskan i ett durkslag och låt det rinna ner i en skål. I botten bildas en stärkelse som man tar vara på. Blanda den med potatis, salt och mjöl.

Stek fläsktärningar, lök och kryddpeppar till fyllningen, men spara lite ostekt fläsk till serveringen. Även skyn ska tas tillvara.

Forma bollar (ca 6 cm i diameter, har jag för mig) och fyll dem i mitten med fläsk. Koka utan lock i 20-25 minuter.

Servera med fläsk och sky.

Eva-Lena B

Till Eva-Lenas Huvudsida

Till Recept-index