Andlighet

Eva-Lena Bjarneborg

Apropå

 


Fler Apropå-texter
(den senaste överst)Här samlar jag tankar och filosoferar kring medialt arbete, andevärlden, liv, personlig utveckling, healing m.m.

2006-10-17
Apropå spådomar, efter att ha läst en krönika av Carolina Gynning i gratistidningen Punkt.SE:

"Jag hade varit hos ett medium som sa att jag skulle gifta mig med en utländsk man som älskade skjortor, hade väldigt kort hår och var sjukt rik. Beskrivningen etsade sig fast i mitt huvud, och jag valde nästan bort män som inte stämde in."

Hon mötte tillslut mannen som mediet hade beskrivit, men de gifte sig inte.

Carolina tycker inte man ska lita på allt som medier säger, och det håller jag med om. Dessutom tycker jag inte man ska ta rena spådomar på för stort allvar, utan mer använda dem som troliga riktmärken.

Att besöka ett medium är inte säkert detsamma som att besöka en sierska/siare. Dessutom är inte alla siare mediala, många går antagligen på ren intuition. Och alla medier vill inte sia om framtiden. Carolina kunde lika gärna ha använt ordet siare istället för medium.

När jag som medium ger vägledning är jag noga med att tala om att jag inte ger rena spådomar. Jag visar istället vad det finns för alternativa framtidscenarier bakom beslut som personen själv eventuellt fattar.

Ingen människa har en enda fastslagen bestämd framtid, allt påverkas av den fria viljan.

Genom att få reda på hur följderna kan se ut för två olika beslut i en valsituation kan man få hjälp av ett medium med att bestämma sig - men man bör få ansvaret att fatta beslutet själv.

Framtidsvisionerna knutna till ett beslut är heller inte fastlåsta, bara troliga. De är beroende av om beslutet fattas ganska snart eller längre fram. Och även efter det att beslutet är taget har vi en fri vilja och ett beteende som går att förändra - som i sin tur kan förändra just den fasens mest troliga "öde".

Eftersom Carolina hade förutspåtts gifta sig med en man som beskrivits detaljerat, började hon bete sig på ett annat sätt än om hon inte hade fått spådomen. Det kan faktiskt ha lett till att det inte blev något giftermål; den uttalade spådomen kan ha skapat en framtid som var motriktad sitt eget innehåll.

Som ett exempel av flera scenarier: mannen kanske inte gillade att hon kände det som självklart att det skulle bli de två - spänningen mellan dem kanske hade sett annorlunda ut ifall båda varit osäkra på utgången. Eller så kanske hon hade behövt erfarenheten som andra män före honom hade kunnat ge henne - män som hon nu hade nobbat på grund av spådomen.

Man kan aldrig veta exakt varför det blev som det blev i Carolinas fall, men spådomen var helt klart själv med och petade fram resultatet...

Om du känner att du vill tycka till om det här, får du gärna maila eller skriva en rad i gästboken.

© Eva-Lena Bjarneborg

Till föregående text (Andligt arbete och religion)
Till den senaste texten

Upp!