Andlighet

Eva-Lena Bjarneborg

Apropå

 


Fler Apropå-texter
(den senaste överst)

För den som önskar:
en QR-kod till dessa sidor:Här samlar jag tankar och filosoferar kring medialt arbete, andevärlden, liv, personlig utveckling, healing m.m.


2013-01-06
Apropå meditation
Många har aldrig provat att meditera, och en del som har provat korta stunder tycker det är svårt att hålla tankarna borta. Andra klarar att hålla borta tankarna men somnar istället...

Här kommer ett förslag på en enkel meditation för den som vill börja men aldrig riktigt kommit igång. Avsikten med den är att hjälpa hjärnan och kroppen till full avslappning och att må bättre samt att känna sig mer utvilad.

Våra tankar har en benägenhet att pluppa upp här och där på eget bevåg, men men man kan hålla dem borta och samtidigt hålla sig medveten med hjälp av fokusering (att tänka och att fokusera är två skilda saker). Då brukar det gå lätt att meditera.

Man kan fokusera på något genom hela meditationen utan att avslappningseffekten störs. När man hamnat i ett tillstånd av kristallklar medvetenhet utan störande tankar eller känslor har man inget behov av att varken fokusera eller tänka (på det fysiska/materiella planet), men det upptäcker man själv. Det kan ta tid att hamna i den fasen, minst 20 minuter för en nybörjare, men det lönar sig - känslan av att inte vara bunden till sin kropp är mycket vilsam. :=) Mediterar man regelbundet kommer man allt snabbare och lättare ner i djup avslappning och det känns därför enklare och naturligare med tiden.

20 minuter ett par gånger i veckan är ett bra riktmärke att börja med, för den som inte tycker sig ha tid men ändå vill försöka komma in i en ny vana. Det blir inte alltför sällan men inte heller så ofta att det känns stressande.

I början bör man inte ha några andra intentioner än att nå avslappning och rensa huvudet på tankar, för det tar tid att lära sig och innan det går automatiskt är det bäst att fokusera på just detta. Efter kanske ett par månader eller ännu längre tid kan man i lugn och ro börja jobba med personlig utveckling medan man mediterar, utan att störas av ovidkommande tankar eller spänningar.

Det är bra att meditera när man känner sig ganska pigg men ändå avslappnad och inte för stressad. Precis före sänggåendet är inte så bra, för då vill kroppen hellre somna.

Skriv ut meditationen här under, och läs igenom den ett par gånger innan du börjar, så att du minns den utan att tänka för mycket. Eller spela in den och sätt dig att lyssna på din egen röst som leder dig genom meditationen.

Förberedelser:
Se till att inget kan störa dig, stäng av telefonsignaler och dämpa belysningen. Sätt gärna på avkopplande klassisk musik på lägsta volym. Ställ fram ett glas vatten vid sittplatsen.

Sätt dig bekvämt med rak rygg och fötterna i golvet. Om du väljer en mjuk soffa eller fåtölj kanske du behöver en tunn kudde bakom ryggen för att kunna sitta rakt. Känn efter om du behöver en kudde under fötterna för att det ska bli bekvämt. Det är helt okej om du vill anta skräddarställning istället. :=)

Sätt igång:
Blunda. Ta ett djupt andetag genom näsan, medan du räknar till fem. Håll andan genom att stänga till svalget. Låt luften vila som en tyngd långt ner i magen (spänn inte fast den i halsen) medan du räknar till fem. Släpp ut luften genom munnen medan du räknar till sju. Ta genast ett nytt andetag.

Koncentrera dig på denna andning under uppskattningsvis fem minuter. Tänk inte på något annat än att njuta av att syresätta kroppen så här, och försök anpassa rytmen och pauserna efter inandningen så att den passar just dig och varje unikt andetag.

Efter ungefär fem minuter börjar du andas med vanliga långsamma djupa andetag istället, med paus efter utandningen såsom man brukar.

Låt andningen sköta sig själv och fokusera på din kropp. Låt fötterna slappna av mot underlaget och tänk dig att det växer ner rötter från dem. Rötterna går ner genom golvet och vidare ner i jorden. Känn hur de blir tyngre och tyngre, liksom smalbenen och snart även låren. Hela du blir tyngre och tyngre. Fortsätt med att långsamt fokusera längre upp i kroppen, och låt varje del av dig slappna av och bli allt tyngre.

Glöm inte att låta halsmusklerna slappna av. Liksom käkarna, munnen, ögonen och pannan. Låt tungspetsen trycka mot gommen om den vill, medan resten faller ner lite.

Nu har det gått ungefär tio minuter och du känner dig mycket avslappnad och lugn.

Tänk dig att du står på en sandstrand, det är varmt och skönt och inga andra finns i närheten. Du har badkläder och är barfota. Sanden är precis lagom varm under fötterna. Njut av känslan så länge du vill. Känn också hur solen värmer hela dig. Du blir ännu mer avslappnad och lägger dig på rygg i sanden. Nu kan du känna värmen från varje sandkorn mot armbågarna, baksidan av armarna, i nacken, ryggen och vaderna. Solen värmer uppifrån och du känner hur den värmer ditt ansikte.

Du hör vågorna rulla in mot stranden. Ett par fiskmåsar skränar till. Långt borta leker några barn.

Kanske känner du en mycket svag vindbris mot ena kinden. Hela du känner dig tillfreds med stunden. Passa på att njuta så länge du vill.

När du får lust tänker du dig att du står upp på stranden igen.

Just där du står har en regnbåge sin fot. Alla regnbågens färger stiger upp under dina fötter, går genom hela din kropp och böjer sig i en halvcirkel över himlen. Längre fram går den ner i jorden och kommer upp genom din kropp igen. Du är en del av en roterande färgcirkel.

Du känner hur regnbågens energi strömmar genom dig och hur du fylls med kraft och ljus i alla färger. Du blir ett med både jorden och himlen. Låt dig fyllas med energi tills du känner dig mättad för stunden.

Nu har det gått ungefär 20 minuter.

Vill du avsluta meditationen börjar du långsamt fokusera på var kroppen verkligen befinner sig där du sitter. Säg åt den att vakna, men låt det ta den tid som behövs, stressa inte. Öppna ögonen när du känner dig klar, och drick lite vatten.

Om du känner att du vill tycka till om det här, får du gärna maila eller skriva en rad i gästboken.

© Eva-Lena Bjarneborg

Till föregående text (Kontakt på distans)
Till den senaste texten

Upp!