hundkatt

Är allt som det ska?

Prejande bilar
Parkering
Högerregeln
Varningsblinkers
Skyltning
Tankar i trafiken

Prejande bilar
Häromdagen när jag körde inne i centrum försökte två bilar preja mig ur min fil! Den ena kom bakifrån och var plötsligt jämsides med mitt bakhjul. Jag gasade på och lade mig precis i mitten framför den, för att den inte skulle försöka sig på det där igen.

Sekunderna efter tog tydligen filen slut för den bil som låg i filen intill mig, och den körde helt enkelt in i min fil precis bredvid mig! När den var 10 cm från min fot, så fick jag tuta bra länge innan den flyttade på sig. Vad sjutton trodde föraren att han skulle kunna göra? Köra rakt igenom mig, som om jag inte fanns? Det är helt otroligt, men faktum är att detta ofta händer oss motorcyklister. Det är många ute på vägarna som inte borde ha körkort.

Jag har råkat ut för flera incidenter i rondeller, då bilar kört in rakt emot mig när jag redan befunnit mig i rondellerna. Det har varit fråga om någon centimeter från att de kört på mig, och en gång träffades jag dessutom. För den som är osäker på hur man kör i rondeller, läs VV:s sida om cirkulationsplatser.

Parkering
I Göteborg tillåter man på prov motorcyklar att parkera alldeles intill allmänna cykelställ, bara underlaget är hårt och man inte står mer än 2 meter från stället eller hindrar andra. Jättebra, tycker jag! :=)

Tyvärr får man ofta böter om man ställer sig på en P-ruta i Göteborg - även om man betalar för sig. Visserligen får man pengarna tillbaka tillslut (eller så behöver man inte betala in dem direkt), men först måste man överklaga genom att ringa, faxa, skriva brev etc, vilket både tar av ens tid och tär på humöret.

Eftersom man inte vågar låta kvittot sitta kvar på MC:n, brukar många bolag i och för sig ha förståelse för detta och inte lappa, men det gör däremot "Carpark" direkt! Därför bojkottar jag numera alla P-rutor, för säkerhets skull, och därför får de inte heller några pengar av mig. Tråkigt att det ska behöva vara så.

Jag skrev ett par texter om mc-parkering i mc-dagboken den 19 september 2002 och 6 oktober 2002 (båda öppnas i egna fönster).

Högerregeln
Många som kör i stadstrafik är så vana vid trafikljusbevakade korsningar att de inte alls kommer ihåg högerregeln när de kommer till mindre områden. Då kör de rakt på, även om de möter någon som kommer från höger. Några som inte kan högerregeln TUTAR faktiskt på den som helt korrekt följer högerregeln! Andra står still och väntar i korsningar trots att de har företräde, så att det uppstår farliga, tveksamma situationer. Somliga bilister klarar alltså inte av att skilja höger från vänster. Lite jobbigt är det ibland, tycker jag...

Varningsblinkers
Tänk att så många inte fattar att man inte kan bogsera varandra med varningsblinkers på. Hur tror de att man ska kunna se vart de tänker svänga, om de nu plötsligt ska lämna vägen? Om någon kör om dem just då, eller när de möter andra i korsningar, är olycksrisken stor. Det är inte klokt så dumt! Varningsblinkers sätter man på när man står still på grund av motorfel eller en olycka, t.ex.

Skyltning
Varför är det inte skyltat med lite fler lokala mål med jämna mellanrum? Man hittar lätt till andra städer och länder, men det är svårare att navigera där man befinner sig i stadens centrum, med alla enkelriktade vägar, avstängningar och buss-zoner.

Grus
På vissa platser lägger Vägverket ut rullgrus på vägarna för att det har spillts olja eller något annat. Det är okey för bilisterna, men lika farligt med gruset som med de hala fläckarna för mc-åkarna.

Eva-Lena