lycka

Kära MC!

bakåt

 

MC-dagboken

22 januari 2007
Garmin Quest Jag har köpt en begagnad gps-mottagare av märket Garmin Quest, och håller på att rensa bland den tidigare ägarens sparade positioner och undersöka kartprogrammet. Det är kul att ha fått en lite mer avancerad mottagare med karta och anslutning till datorn.

Slösade till och med bort en hel kväll på att lägga in koordinaterna till mc-parkeringsplatserna i Göteborg! Fast bara ungefärliga, jag hade ju inte de exakta adresserna. Jag utgick från trafikkontorets karta och beskrivningar. Ifall ni också skulle vilja ha dem i era mottagare och har samma filsystem som min, kan ni ladda ner dem här:
mc-parkering_gbg.gdb (klicka på filnamnet).
Hjälp mig gärna att hålla filen aktuell genom att maila fler P-adresser eller koordinater och påpeka felaktigheter. :=)

Jag har skapat en ny sida under rubriken "GPS" där jag lägger in sådana här saker framöver (och där hittar man även denna fil).

Backspegel Nu ska det bli intressant att se hur det går att få den monterad i backspegelfästet på något sätt. Mitt styre har ju inget "vanligt rör" liksom, där det kunde få plats en gps.

Den förra ägaren hade gjort ett fäste som passade i hans backspegelfäste, och det kommer troligen att passa här också om jag sågar lite i det. Jag fick alltså överta det, och det var ju bussigt.7 mars 2007
Det har varit en väldigt mild vinter, och om min Yamaha inte varit så trögstartad när den stått ensam länge i garaget hade jag kunnat ta många turer allaredan. Men det har bara blivit en enda och inte på min egna, utan som passagerare på mc-kompisens BMW nu i helgen. Det kändes bra, förstås. Under den här årstiden slipper man dessutom sådant här även om man inte stänger munnen. Hehe! ;=)

Jag har fått tips om att min hoj kan vara svårstartad för att den kanske har skit på nålarna i förgasarna. Alltså borde jag montera isär och rengöra dem, men jag ska börja med att fuska - att hälla i förgasarrengöring. Egentligen hade jag nog velat göra det ordentligt... jag får se hur det blir med det. Just nu ligger tanken på golvet vid sidan av mc:n, så förgasarna är lätta att komma åt.

Sadeln är av för att MC-kompisen (mest - han har redan kopplat ihop ett litet kitt på hemmaplan) och jag ska fixa bättre anslutningar till framlyktan med hjälp av nya kablar och brytare.

På motormässan i Varberg nyligen skulle "EARfoon AB" sälja sina öronproppar i akrylat som jag skrivit om här ett par gånger, så jag tyckte det vore intressant att åka dit. Jag hade ju försökt hitta företaget igen sedan jag träffat på dem på en annan mässa för ett par år sedan.

Nu hade de kampanjpris i Varberg - fast det var ju dyrt ändå. Efter mycket funderande och hummande fram och tillbaka, passade jag på att få ett par proppar utprovade som ska levereras i mitten av april eller så. Hoppas jag ska trivas med dem! Jag valde den mc-anpassade modellen utan handtag för att hjälmen inte ska trycka på dem, och helt utan filter för att de ska skydda hörseln så mycket som möjligt. Jag skiter i mellansnacket, alltså - och därför blev de ännu lite billigare - men jag får se om jag kanske kan höra en del prat under pauserna ändå.

Fördelen med de här propparna är att de hamnar rätt i öronen direkt, utan att man behöver forma dem så som man måste med mjuka dito. Och så sitter de väl kvar utan att glida ut efter ett tag. Att plocka ut och sätta i dem i pauserna blir nog inte så jobbigt. Annars köper man ett par med filter för mänskligt tal, om man vill ha sådana som kan sitta i hela tiden.

Jag skulle vilja ha ett par proppar som stoppar allt annat ljud än väckarklockan. Då kunde jag sova på hotell med dem ihop med snarkare och ändå höra klockan. Men det är väl en utopi... snarkningar täcker säkert alla jordiska frekvenser! ;=)

Jag har gått ur SMC i år. Får väl se om jag kanske går med igen någon gång i framtiden eller ej. De har inte gett mig något under de 6 år jag hittills varit medlem. Rabatterna passar inte mig förutom när det gäller biljetterna till Danmark som jag redan har rabatt för genom Hyresgästföreningen. Och så verkar rabatterna hos SMC inte ge mer i plånboken än om man väljer andra företag med samma produkter utan rabatt, har jag en känsla av...

Jag fick inte vara med på SMC-arrangerade avrostningar och kurser bara för att jag inte hade fått körkortet än, trots att jag hade privat handledare med mig. Men gamla gubbar som fått sitt kort på köpet med B-kortet fick komma dit med sin dåliga balans.

Fast jag var med på en gruskurs en gång, som hölls av Göteborgs Prima MCK i Surte. Det är en jättebra klubb som vill hjälpa så många de kan till att bli bättre förare och som försöker påverka SMC till att tänka på samma sätt. Det är ju nyttigt för alla med avrostningar och kurser, även övningsförare.

Jag har som sagt gett SMC mitt stöd under 6 år, men nu blev medlemskapet dyrare och politikerna tycks de inte komma någon vart med, så jag tror nog inte det gör någon skillnad att jag inte är med längre. ;=) Jag prenumererar på en annan tidning istället för MC-folket, som var det enda jag fick ut av medlemskapet.

MC-folkets skriftspråk är förresten ofta rätt lustigt med alla felskrivningar och syftningsfel. Det är antagligen en hel del amatörer som skriver i den (Magnus Klys som bland annat skriver ledaren hör till de skribentmässigt amatörmässiga), men ändå... man kan väl låta någon korrekturläsa? Här kommer ett par exempel ur nummer 6/2006:

"Informationen ska också vara på svenska eftersom vi ju faktiskt bor i just det landet."

"Skyddet är märkt M 53,5 men passar inte mer än en rygg som är 43 cm lång."

"Det är väldigt tunnt och väger bara hälften mot de andra."

"Dämpare och fjädring är allt för styv för mig trots att justeringar."

"En hoj både för gata och för bana är denna svår att slå"

"Men varflör i all sin dar"

"Om jag skulle vilja köpa en så när?"

Ett utdrag ur en ledare skriven av Magnus Klys i nummer 2/2007:

"Vägen är nybelagd och i en kurva ligger det en rejäl portion grus kvar efter beläggningsarbetet. Inga varningsskyltar finns uppsatta. Motorcyklisten saktar ändå ned till 40 kilometer i timmen för att inte riskera något i kurvan som är rejält snäv. Plötsligt uppenbarar sig ”gruslasset”. Motorcyklisten tappar fästet i böjen och går omkull. Motorcyklisten får en rejäl chock och en del småblessyrer men klarar sig annars helskinnad och kan rulla hemåt efter att på skakiga ben rest upp hojen. Annat är det med hojen som får ett rejält gäng med repor"

Kontexten i ledaren är bra, men texten är rejält jobbig att läsa med det rejält upprepade ordet rejält. Hela texten är publicerad här, men byts ut mot en senare text när ett nytt nummer ges ut.29 mars 2007
Säsongen är igång! Vi har 10-15 grader om dagarna och det är så härligt! Jag har varit ute på ett par kortare turer för att göra ärenden eller för att ta mig till mysiga platser att sitta på; en god bok högst upp i Botaniska trädgården eller en espresso på Avenyn t.ex. :=)

Den här perioden försöker jag njuta av för fulla muggar, kvicksilvret brukar ju gå upp och ned innan allt stabiliserar sig lite mer till sommaren.

MC-kompisens lösning med nya kablar och reläer för framlyktan verkar funka bra, jag upplevde belysningen som bättre när jag körde hem häromkvällen. Men för att få riktigt bra ljus ska jag nog även byta till en "skarpare", modern typ av lampa. Här kan ni se den nya kretsen (jag sparar den egentligen här för mitt eget minnes skull), som förstoras i ett eget fönster när man klickar på den:Motorn gick igång extremt lätt när det var dags att starta för säsongen - bara efter tre försök istället för 30!!!! Trots att jag inte hade hunnit göra rent förgasarna som jag tänkt! Berodde det kanske på att jag för första gången inte hade tömt dem på bensin som jag brukar göra inför vintern? Hrm... det kanske är bra att skita i det framöver också?

Jag hade hällt förgasarrengöring i tanken men inte direkt ner i förgasarna som jag funderade på att göra. Jag tänkte låta medlet gå genom systemet så hojen skulle bli lättstartad våren 2008, men det var ju bra att den startade så lätt nu också, utan hjälpmedel. :=)

För första gången har mc:n stått smutsig hela vintern, efter den regniga sista turen i november eller när det nu var. Himla slött av mig! Jag gillar inte att inte ha vatten i garaget, jag vill skölja av det värsta direkt efter en tur. Det blir mer sällan av att jag tvättar den nu när jag har ett vattenlöst garage. Får se när jag ger den en rejäl tvätt... latmasken i mig sitter fortfarande kvar. Hehe...

Ikväll ska jag försöka få på gps-hållaren på styret, som jag skrev om den 22/1 (högre upp på denna sida). MC-kompisen har den metallsåg som krävs för att kunna korta hållaren som jag ska fästa i backspegelfästet för att den ska få rum där, så han kommer ännu en gång till min hjälp. :=)

Det blir ett riskabelt arbete, eftersom gängorna för backspegeln i styret skadades när jag körde av vägen i det regnhala Ullevimotet för några år sedan. Efter det borrades nya gängor upp, så diametern är inte längre i standardmått, och det lite böjda skruvfästet på backspegeln korrigerades på en verkstad för att passa de nyborrade gängorna.

Så om vi inte får på backspegeln igen efter det att vi lossat den och satt dit gps-hållaren, måste både nya gängor och backspegelskruvfäste fixas igen! :=( Jag håller tummarna för fullt, men jag tror att det ska gå bra om man bara snurrar dit den väldigt mjukt och försiktigt.5 april 2007
Det var inte lätt att få på backspegeln med sitt böjda fäste igen efter att gps-hållaren satts dit, men den gick i alla fall inte sönder.

gps-fäste Jag lyckades dock göra sönder skalet kring mottagaren som man ska fästa i den fasta gps-hållaren på styret.

Medan jag undersökte allt (eftersom jag inte tyckte den satt tillräckligt fast på styret) vickade jag tydligen för mycket på den lilla flärpen som är tänkt att låsa allting, för rätt som det var hade jag den i handen. :=(

Nu kör jag med gummiband kring allting istället...Gps-hållaren som är fäst i styret (formad som ett provrör, se bild nedan) kommer att släppa in regnvatten. Både från den öppna högra änden och från öppningen i vänster ände som vi var tvungna att såga ut för att allt skulle få plats vid backspegeln. Det blir till att borra ett litet hål i botten för vattnet att rinna ut i.

gps-fäste Kamerablixten är verkligen obarmhärtig mot min gamla harv! ;=)

Som synes borde gummipluppen på backspegelfästet tryckas in lite till.

Och så har visst gummimattan under gps-fästet som griper kring röret hamnat lite snett.

Över till något annat...

Jag skrev ju en del om SMC den 7:e mars, och har fått mail från en trevlig läsare/instruktör vid namn Ole Holmblad, om vad han anser är anledningen till att SMC inte vill att övningsförare ska delta i deras avrostningar.

Vi växlade några rader och här under kan den som är intresserad se hur tankegångarna går hos instruktören respektive mig. Det går tydligen att se detta på två sätt - och kanske ännu fler? :=)

Texten jag skrev och som jag nu alltså fått respons på kan läsas här (en bit längre upp på denna sida).

Citat ur Oles mail:
"Saken är den att vi instruktörer ligger lite risigt till rent lagligt om vi tillåter övningskörning. Det skulle nog inte bedömmas som trovärdigt om vi står och leder övningarna och försöker hävda att det visst är nån annan som egentligen är handledare. Chansen att detta någonsin skulle bli polissak är väl minimal men om det skulle hända skulle det inte se bra ut och jag tror knappast SMC skulle stå för eventuella böter.

Sen finns det ju också aspekten att när det gäller folk med körkort kan vi med rent samvete säga att dom står för alla risker själva, dom bestämmer precis vad dom gör och har strikt föraransvar. Så enkelt är det inte vid övningskörning så i värsta fall skulle instruktören kunna hamna i nån sorts civilrättslig tvist.

Hojvinkning,
Ole Holmblad
Primat, Långfredagsarrangör, Instruktör
"

Citat ur mitt svar:
Den privata handledaren har skriftligt intyg på och är godkänd av myndigheter för att vara elevens handledare och är ansvarig för sin elev - utan särskilda förbehåll. Det som sker när handledaren och eleven är ute tillsammans sker under handledarens ansvar (och elevens).

Alltså - handledaren är faktiskt elevens handledare - till skillnad från SMC-instruktörerna.

Om handledaren godkänner att eleven tränar garagevändningar tillsammans med andra SMC-medlemmar (under översikt av handledaren) istället för att göra det ensam med sin handledare, kan jag inte se att ansvaret skulle skjutas över på någon annan än handledaren som tar samma ansvar nu som annars.

Det ligger dessutom i en seriös handledares intresse att eleven ska få så god undervisning som möjligt, och en gruskurs är väldigt nyttig om den görs med experter istället för ensam med "den vanliga handledaren" som bara kör på grus ibland. Jag hade i alla fall en god nytta av den gruskurs jag var med på under Göteborgs Primas MC-klubb tillsammans med min handledare. Jag är tacksam för att han lät mig vara med där trots att han självklart ansåg sig ha ansvaret för mig även då. Och jag ansåg mig ha eget ansvar och kände efter var mina gränser låg, förstås. :=)"

Citat ur Oles svar:
"När man tolkar reglerna så finns det givetvis olika synvinklar. Min är att den som rent praktiskt pekar och pratar skall ha ”handledarpapper” för den som övingskör."

Citat ur mitt svar:
Så... SMC-folket på platsen för avrostning brukar alltså skriva på att de har ansvaret för elever på området? I så fall tar de ju över ansvaret juridiskt sett. Men om de inte skriver på något sådant har ju den privata handledaren fortfarande ansvaret. Han eller hon låter SMC-folket peka ut saker åt eleven som om de vore "underkonsulter" till handledaren med ansvar. Förstår du hur jag ser det, juridiskt?

Men allting är ju inte som man självklart tycker att det borde vara... och jag är faktiskt ingen jurist. ;=)"

Citat ur Oles svar:
"Eftersom alla deltagarna har körkort så är dom inte ”elever” utan kör själva, med strikt föraransvar. Strikt föraransvar innebär att även om man får dåliga råd så skall man fatta alla beslut själv och stå för alla följder.

Det är just här vi har olika tolkningar. Du ser till ”ansvaret”, jag till det faktiska lärar – elev förhållandet."

Ole skriver alltså med utgångspunkt att alla har eget körkort, och av den anledningen skriver SMC-folket inte under några papper på vilka som är ansvariga för vad som händer inne på körgården. Det där är ju inte något problem.

Men om någon kommer som elev med en privat handledare som har papper på att ha ansvar för eleven medan SMC-folket faktiskt inte har några papper på det - då är de inte heller juridiskt ansvariga handledare i mina ögon hur mycket de än pekar.

Vad gäller då juridiskt ifall något inträffar? Jag tror som sagt inte att SMC kan hållas ansvariga men jag kan ju inget om juridik - jag är bara logisk. ;=) Kanske någon annan vet?

Tills reglerna blir mer klara förstår jag att SMC gör vad de själva tycker är bäst, det är ju de som utsätter sig för den i deras ögon tänkta risken. Ole tycker att den som pekar och visar på vilken körteknik eleven ska använda sig av ska ha handledarskap på pappret och det har ju inte SMC-folket (som jag anser står under handledaren som icke-ansvariga av den anledningen). Men det är ju en fråga om tycke och smak om man tänker på det med perspektiv, eller hur? Dock är det lite tråkigt för eleverna att det ska behöva vara så här.

Jag tackar Ole för mailväxlingen. Som för övrigt även tillade:

"Helt appropå: Häromveckan läste jag om en engelsk bilist som hittades en bit ut på ett järnvägsspår. Förklaringen var att bilens GPS-navigator hade sagt till om att svänga och föraren hade lytt blint. Saken gick tydligen till nån rättsinstans och föraren slapp påföljd. Ibland ställs det inte särskilt höga krav på trafikanter."

Jag häpnade också när jag läste om det där! Jag håller med om att folk är bra dumma ibland; det är ju inte klokt att en förare med körkort litar mer till gps:en än vad han/hon faktiskt ser ute i verkliga livet! Tänk att detta gick igenom som något normalt och oskyldigt i domstolen! Är de lika dumma där, kan man fråga sig...? Hrm...7 april 2007
I min gästbok har Åsa tyckt till om vad jag och Ole skrev längre upp på sidan om att övningsförare inte får delta i SMC-avrostningar. Jag citerar henne här:

"Jag förstår ditt resonemang, men jag förstår Oles också. Om jag uppfattar det rätt så är han utbildad instruktör och uppträder som en sådan, om han då ger instruktioner som eleven av någon anledning själv tror att hon klarar, men inte klarar vem är då ansvarig för en eventuell olycka? Elevens handledare ska alltså hela tiden höra vad som sägs, ha synpunkter på det och sedan ge sina egna instruktioner? Är det en realistisk situation."

Mitt svar:
Jag förstår ju Oles tankegångar också. Men den som har papper på att vara handledare för eleven måste ju vara den som är "förpliktigad" att göra en bedömning av alla tänkbara situationer som eleven kan råka in i, och låta eleven göra det som verkar OK.

Det är likadant när handledaren och eleven är ute i trafiken och kör och handledaren är satt att ta ansvar för sina beslut.

Tycker han/hon att eleven är redo för att träna garagevändningar och serpentinkörning privat, vilket dessutom kanske redan har gjorts femtio gånger på körskola, så borde SMC tillåta att eleven gör vad handledaren tycker är OK - eftersom handledaren har ansvaret. Det är så jag tycker att man borde se det, rent juridiskt.

Åsa skrev också i gästboken:
"Jag tänkte en tredje variant annars. Det är hur mycket ansvar handledaren vill ta för att hans elev tar instruktioner från en annan instruktör som inte har någon personlig erfarenhet av vad eleven behärskar."

Mitt svar:
Om handledaren inte tycker det känns bra, ska han/hon naturligtvis inte tillåta att eleven tränar med SMC. För mig är det alltså väldigt enkelt.25 april 2007
Idag skulle jag köra iväg på hojen för att äta lunch med några gamla kollegor, men tji fick jag! Batteriet verkar ha laddats ur redan efter bara en dryg veckas vila! Jag måste alltså köpa ett nytt batteri snart. :=(

Jag ska flytta i sommar och det är inte precis gratis heller. Däremot blir det kul att komma till ett nytt område, Kungsladugård i västra Göteborg, och den nya lägenheten är nästan lika trevlig som den nuvarande.

Nu är jag på jakt efter en liten garagehörna för mc:n, gärna på eller nära Gråberget. Undrar hur det ska gå... jag har mailat några bostadsrättsföreningar och satt upp mig i kö hos värden, men det kanske dröjer länge innan jag får napp. Jobbigt!

Om mc:n stjäls för att den står utomhus blir jag världens mest olyckliga människa! Dessutom måste jag teckna en dyrare försäkring om jag har den ute om nätterna, så jag håller tummarna på att åtminstone hitta en liten mc-plats i någon annans garage! Vet ni kanske om det kan finnas något nära Gråberget får ni gärna maila och tipsa!

Nu ska jag se om jag får igång mc:n som stått på laddning ett par timmar, så jag kan ladda resten på asfalt.

[Lite senare:] Nix, det gick inte, det... snyft! Hoppas den går igång imorgon om jag har den på laddning under natten.28 april 2007
Hojen gick igång på första försöket efter att ha stått på laddning ett dygn, men sådär kan jag ju inte ha det - att allt är urladdat efter 1-2 veckors garagevila. Vet inte om batteriet är helt slut eller om mc:n drar mer el än normalt när den står, så det blir till att mäta kretsarna någon dag. Får låna en mätare eller låta någon med mätare vara med och kolla att allt är som det ska. Hoppas det inte finns någon liten koppling mellan plus och minus i lykthuset där vi var och drog nya kablar nyligen. Det är så himla trångt där och reläerna har stora stift där trådarna är påtryckta. Vi drog eltejp kring allt, men man vet ju aldrig hur det tryckte ihop sig när vi pressade på själva lyktglaset efteråt - det var minst sagt trångt där...

Jag åkte ut till Yamaha Center för att höra om de kanske har underhållsfria batterier, som jag är intresserad av att köpa den här gången. Det vore skönt att slippa hålla koll på vätskemängder. Men de hade bara den gamla vanliga sorten till min modell, "YYB14L-A2" (med vatten och syra) för 545 kronor.

Pratade med mc-kompisen, som tipsade om Biltemas batterier. Ja, de duger åt mig. ;=) Åkte dit och tittade, och där fanns ett par underhållsfria sorter på 12V och 14Ah i storlekar som passar. Det ena av dem var lite dyrare och i bättre kvalitet med gelé; 479 kronor. Det är faktiskt lite mindre än mitt vanliga batteri till och med, men jag hoppas att det ändå ska sitta säkert. För jag köpte just det där och nu står det på laddning.

Själv har jag blivit lite förkyld och kör ingenting idag trots att solen skiner. Ska nog ströva runt lite på stan istället. Men kanske att jag kopplar in det nya batteriet imorgon. Eller efter det att jag mätt upp elsystemet.

Jakten på garageplats i någon hörna i närheten av Mariaplan fortsätter... inget napp än, jag börjar bli lite orolig för var jag ska kunna ha med hojen när jag flyttar.10 maj 2007
Läser lite då och då i "Tjejligans (tjejer på mc) gästbok, och där har skrivits om två personer som råkat illa ut de senaste veckorna - relaterat till lastbilar. Undrar vad som hänt, egentligen. En tjej väjde för en lastbil och fick hela ena benet och knät krossat. Fy, det går väl knappt att föreställa sig hur det känns! Och en kille krockade i Tingstadstunneln med en lastbil och hamnade under den.

Var det i båda fallen lastbilarna som bytte fil vårdslöst, som jag hört att de ofta gör i Lundbytunneln? Eller kör motorcyklister nonchalant kring lastbilar utan att tänka på reaktionstider, avstånd osv?

Själv tycker jag det känns läskigt att köra intill lastbilar, för de har säkert blivit blasé, liksom många andra vana trafikanter som sällan vrider på huvudet innan de byter fil. De kollar alltså aldrig dolda vinkeln. Lastbilar är extra läskiga; de täcker upp en större yta än bilisterna och väger många ton.

Samtidigt kör många motorcyklister (liksom bilar) i zigzag för att komma snabbast fram - eller inte alls. Alla har så bråttom, så bråttom och tillåter inte någon reaktionssträcka hos andra trafikanter. Därmed förlorar de även sin egen reaktionstid/sträcka, för man är ju alltid två om en olycka. Klimatet blir allt hårdare... människoliv verkar allt mindre värda. Det är sorgligt att se. Men mest av allt hoppas jag att lastbilsförare ska börja se sig för ordentligt innan de byter fil.

Jag har varit ute och luftat det nya batteriet en gång sedan jag köpte det, men har varit förkyld ett par veckor så det har mest stått på laddning.

När jag skulle ställa in mc:n sista gången blåste den högra garagedörren igen (det är två dörrar som öppnas utåt) och jag "nödbromsade" i precis sista ögonblicket för att inte den högra backspegeln skulle ta i dörrkanten. Samtidigt lutade jag hojen en aning åt vänster för att undvika skador.

Den som följt min dagbok här vet att jag måste rulla ner mc:n baklänges nedför en ganska brant backe ner till garaget. Och naturligtvis var det inte alls bra att nypa i bromsen samtidigt som jag lutade hojen lite. Åh, nej... nej, den FÅR inte välta! Nej, nej... ååååh, nej! %&¤#"#¤%!

Overklighetskänslan var stark där jag stod grenslad över hojen, som nu nästan helt liggande pressade mot den vänstra garagedörren, som stod uppfälld mot betongväggen utanför garaget. Den vänstra backspegeln som tryckte mot dörren hade vikt sig helt och jag försökte lyfta de 250 kilona utan att de rörde sig mer än någon centimeter.

"Hjälp!! Kan någon komma och hjälpa mig?", ropade jag åt ett par killar som just kört in en mc i ett garage på andra sidan gatan. Snacka om timing, förresten! Det är ju mc-folk man behöver för hjälp med sådant här! Fast de hörde mig inte, de snackade och grejade.

En späd kvinna med matpåsar såg min situation och kom springande, lite förskräckt. "Nej, killarna vid garaget där", sa jag och nickade med huvudet. Medan jag fortsatte försöka lyfta upp mc:n så den inte skulle skadas ännu mer. Hon ropade åt dem och pekade på mig.

En av killarna kom rusande och vi fick upp hojen halvvägs, men så pustade jag fram: "Dörren, vi kan inte lyfta upp den helt om inte dörren öppnas mer". Då kom den andra killen också rusande och kunde både öppna dörren och hjälpa till med sista lyftet. Den första killen höll nästan på att trycka sönder vindrutan när han försökte få upp styret tillsammans med mig. Och jag pressade på med ena benet förstås, men det var ändå så himla tungt. Pust!

Jag hatar, hatar, hatar när sådant händer!!! Men jag var så tacksam över att få så snabb hjälp, förstås! Och det gick att vrida tillbaka backspegeln om den bara skruvades åt ett varv till. Jag är också glad över att jag inte hade gps:en isatt när detta hände.

Dagen efter gjorde det jätteont när jag tvålade in överarmen på vänster sida, och när jag såg efter upptäckte jag världens blåmärke. Jag som inte ens känt att jag slagit mig - jag var ju bara rädd att skada motorcykeln. Kunde inte låta bli att ta en bild av det när det var som mest färggrant. ;=)

Över till något annat: garageplats i Majorna.
Jag hängde upp lappar om att jag önskar hyra en del i ett garage för motorcykeln i området där jag ska bo. Redan dagen efter fick jag napp! Två personer erbjöd mig plats i deras garage. Det ena erbjudandet gäller plats i enskilt garage i länga ihop med en annan mc för 300 kr/mån. Det andra gäller en delad ruta i ett garage ett hundratal meter längre bort jämfört med det första, för 230 kr/mån, innanför galler ihop med tre bilar, varav den som jag kan dela ruta med är en mopedbil.

Jag tror att jag föredrar det enskilda garaget. Både för att innehållet där inte syns av andra (inga som kommer att pilla på hojen), och för att det ligger lite närmare min nya lägenhet än det billigare alternativet. Trots att det som sagt blir dyrare. Hur skulle ni ha gjort?

Jag är i alla fall positivt överraskad över den omedelbara responsen. Och om jag väljer bort erbjudandet om platsen för 230 kr/mån har den som har hand om den låtit mig ge numret till någon annan motorcyklist som har behov av att dela garageplats vid Chapmans torg. Fast det får inte vara någon Goldwing, så mycket plats finns det inte. Det handlar ju om en mc-plats. Hehe... ;=)17 maj 2007
Öronproppar Nu har de lyxiga, dyra och personliga öronpropparna som jag skrev om den 7/3 (öppnas i eget fönster) kommit med Posten, och de sitter mjukt och bra. Men jag får se hur bra de dämpar vindbruset i hjälmen nästa gång jag tar en tur via motorvägen.

De här propparna är helt stängda, alltså utan något filter som släpper igenom prat eller musik som en del av samma sort är utrustade med. Fördelen med sådana är att man ska kunna behålla dem i öronen när man stannar för att fika eller tanka etc. Men det räcker nog med att jag pillar ut dem litegrann för att jag ska kunna höra prat, tror jag. Och så vill jag kunna använda dem i andra sammanhang när jag inte vill höra röster, inte bara när jag är ute och kör.

Det har inte alls blivit mycket mc-körning i vår. Dels för att bensinen är dyr och jag är fattig, men även för att jag har/haft en förkylning med halsfluss och hosta mm i flera veckor nu. :=(

Så snart jag känner mig bättre ska jag försöka titta på garaget som jag ska hyra in mig i. Och sedan närmar sig tiden för att börja packa för fullt inför flyttningen och då blir det säkert inte jättemycket mc-körning heller.

Önskar att jag kunde följa med mc-kompisen på hans resa på två hjul i sommar, bland annat till Rumänien. Där har jag aldrig varit. Pengar, pengar... men en flytt är ju lite som ett äventyr, den också.2 juni 2007
Ibland läser jag om mc-olyckor som verkar ha berott på att någon velat komma fram sjukt snabbt (men istället inte kommit fram alls). Som den vid Koppom väster om Arvika nyligen. Jag vet inte mer om den än jag läst i Göteborgs-Posten, men det får mig i alla fall att undra om vissa (de flesta?) motorcyklister är nöjda med körningen de hittills fått njuta av och inte bryr sig om kommande säsonger...

En mc-förare körde om en bil i en vänsterkurva och kom sedan för långt ut i höger vägkant där han hamnade i diket och senare dog av skadorna. Hans kompis som kom på egen mc efter bilen såg inte att något hänt förrän han efter kurvan upptäckte att bilen körde framför honom - men inte hans kompis.

Här finns flera saker jag tycker verkar konstiga. Till att börja med måste det ha varit dålig sikt i kurvan. Annars skulle mc-förare 2 ha sett vad som hände mc-förare 1. Det betyder att mc-förare 1 körde om bilen i en kurva med dålig sikt, vilket är förbjudet. Man ska inte köra om före eller i kurvor, backkrön, korsningar eller övergångsställen.

Även om det är bra sikt i en vänsterkurva blir ju radien mycket snävare vid en omkörning. Och i detta fall var det troligen dålig sikt utöver det.

Förmodligen körde mc-förare 1 alldeles för snabbt, så att han av den anledningen inte klarade av att lägga ner mc:n tillräckligt mycket för att svänga. Istället rullade han nästan rakt fram och ner i diket. Mc-förare 2 sa inget om mötande trafik som kunde ha stört omkörningen.

Bilisten då, hur reagerade den? Tja... bilisten måste ha kört vidare som om ingenting hade hänt, eftersom mc-förare 2 bara noterade att hans kompis inte längre körde framför honom. Är inte det också underligt?

Visserligen kunde bilisten ha sett att det kom en mc-förare till bakom bilen och tänkt att den skulle hjälpa sin kompis, men det kan man ju inte veta säkert (varken att de är kompisar eller att den sista mc-föraren är observant på olyckan). Ser man en olycka så är man skyldig att stanna och göra vad man kan för att hjälpa till, om där inte redan finns några som gör vad som behövs. Även om man tycker att den som råkat illa ut har gjort det medvetet. Motorcyklisten måste ha kört i diket mitt framför ögonen på bilisten.

Jag undrar om bilisten kanske ökade farten medan mc-förare 1 gjorde omkörningen. Många gör nämligen så mot motorcyklister. Vissa mc-förare gasar då på mer än de hade behövt i normala fall, för att bli av med galningen till bilist istället för att fortsätta ligga bakom den och riskera diverse underliga manövrar. Men det säkraste är ju ändå att vänta med omkörningen ifall bilisten gör farliga och förbjudna manövrar.7 juni 2007
Igår vinkades jag in för en poliskontroll för första gången sedan jag började övningsköra 1999. Och före detta har jag bara passerat en enda kontroll på min sida av vägen (jag vinkades alltså inte in utan passerade bara).

Trots att jag var helt nykter och inte heller hade druckit något vin kvällen före kändes det lite darrigt att leta fram körkort och blåsa nyktert. Tyder det kanske på att jag är lite suspekt? Haha! Kanske var det den myndiga blicken som fick mig att tappa hoppet om att jag lever i samma verklighet som polismannen som bad mig blåsa, för det är ju inte jag som har makten i en sådan situation. ;=) Nej, jag vet inte...

Hur som helst, när jag står där och pratar med polisen i bakre delen av i ledet, bakom ett par andra poliser och framför en bilist som också stoppats, är jag helt bortkopplad från vad som händer i omgivningen. Jag märker inte ett dugg av att min dotter kommer förbi i sin bil (hon som aldrig är i de här kvarteren annars, om hon inte ska hälsa på mig), får syn på mig och tror att bilisten har kört in i mig! Hon stannar bilen i höjd med min mc, men mellan oss har vi polismannen. Dottern ropar på mig för att höra om allt är okej medan jag letar upp körkortet i toppboxen: "Mamma?....Mamma?....Mamma!".

Jag hör ingenting. Hon ropar igen, och en poliskvinna längre fram börjar titta lite konstigt på henne. Min dotter känner att det är bäst att köra fram till henne och fråga vad som hänt istället för att ropa "mamma"; nu var det hon som kände sig suspekt. Hihi! Men av detta märkte jag alltså ingenting alls.

När polismannen berättat att allt ser bra ut med min nykterhet och mitt körkort (fast det visste ju jag bättre än honom) kommer poliskvinnan fram till mig och säger: "Det var din dotter som var orolig för dig". Jag fattar inte ett smack. Min dotter? Känner hon henne, och varför kom hon i så fall att tänka på henne nu? Jag känner inte igen poliskvinnan, så varifrån känner hon igen mig? Och varför är min dotter orolig för mig? Har det hänt min dotter något? Har de redan kollat upp mitt körkort och kopplat mitt namn till en olycka som min dotter just varit med i?

Näää... jag fattar fortfarande ingenting och ser nog ut som en fågelholk.

Då pekar hon på bilen som just kör iväg längre fram, och jag känner igen nummerplåten. Aha! Det är ju min dotters bil! Snacka om att ha varit tunnelseende! Och vilket lustigt sammanträffande, vad gjorde min dotter här just under mitt livs första poliskontroll?

"Hon är så gó", säger jag med värme i rösten och tittar efter bilen.
"Hon var bara orolig för att något hade hänt dig. Jag berättade att vi bara har en kontroll här", säger poliskvinnan.20 oktober 2007
Sitter och lyssnar på Sufjan Stevens CD "ILLINOISE" och försöker vänja mig vid tanken på att det inte blir någon mer mc-körning i år.

Efter en jättekort kvällstur med frusen nästopp igår (det var sju grader och nästan mörkt ute) för att kolla så batteriet var laddat, körde jag hojen till mc-kompisens garage för vinterförvaring idag.

Jag kan inte ha kvar den i garaget som jag hyrt in mig i sedan jag flyttade hit, så jag får se vad jag kan hitta för ny plats åt den till våren. Någon som vet var det kan finnas plats i garage i närheten av Gråberget eller Klippan?

Bussigt att jag får ha mc:n hos mc-kompisen under vintern i alla fall, men snyft, det känns ju sorgligt att säsongen är slut! Å andra sidan har jag ändå inte kört mycket i sommar så jag slipper nog den värsta abstinensen.

Denna sommar har jag haft större lust än tidigare år att promenera i vanliga kläder när det varit skönt väder. Antagligen för att jag så lätt kunnat vandra in till centrum från den nya lägenheten. Tidigare körde jag gärna in till stan med hojen.

Och istället för att ge mig ut på mc-turer på helgerna har jag umgåtts med JB, som jag träffade i våras då han direkt förvred huvudet på mig och sedan har fortsatt med det. :=)

Dessutom har jag känt mig lite kass på mc-körning i sommar. Extra ringrostig, liksom. Men jag tror att det mest beror på självförtroendet.

Jag har nämligen haft en liten smygpunka på framdäcket ända sedan det var nytt, som jag varje gång jag ska ut och köra har glömt bort - ända tills det under flera mils körning har känts instabilt i kurvorna. Då har jag alltså trott att jag varit kass på att köra, men så har jag tillslut kommit ihåg: javisst, ja, smygpunkan! Och så har jag äntligen kört in till en mack för att kolla trycket - och sett att det varit 1,2 istället för 2,3. Hehe.... där ser man hur självförtroendet är.

En läsare här skrev ett mail angående att min hoj är svårstartad när den stått ett tag, att en del hojar är väldigt känsliga när det gäller gaspådrag i samband med start. Hans cyklar (en Traja och en BMW, båda med förgasare) vill ha full choke och ingen gas när de är kalla.

Jag har nu upptäckt att när min Yamaha är kall och startmotorn väl har börjat dra runt motorn, så får man inte gasa samtidigt som man trycker på startknappen. För då dör den direkt. Men innan den har "vaknat till" vill den ha gas för att komma igång. Tidigare har jag inte haft mc:n på ett såpass kallt ställe som jag haft nu i höst, så det var en ny erfarenhet att motorn körde igång bara under någon sekund för att sedan dö igen om jag gasade vid starten.

bakåt

Eva-Lena