Avkrokar

Min favoritrutt

Här kommer rutten som jag vurmat för flera gånger om, denna gång förklarad med text och bild. :=) Jag önskar dig en skön utflykt!

Om man utgår från Kortedala i Göteborg och avslutar med motorvägskörning från Kungsbacka, blir turen ungefär 18 mil lång, och den går - om man så vill - uteslutande på asfalt (av väldigt god kvalitet förutom ett par korta urusla snuttar). Vill man köra mycket grus (1-2 mil) kan man istället för att välja Kinna efter Seglora köra norrut, där det är skyltat mot Bollebygd, inifrån Seglora.

Jag börjar beskriva rutten vid köpcentrat Allum i Partille:

Kör backen rakt upp mot Björndammen ovanför Allum. Följ vägen rakt fram en bra bit, t.ex förbi Räddningstjänstens byggnader.

Ta av vänster vid den gula skylten mot Tahult (för att slippa långsträckta och lite tråkigare större vägar). Kör rakt fram hela vägen genom rondeller etc i området, och du kommer tillslut fram vid macken i Landvetter. Passera macken och kör snett vänster/framåt i rondellen mot Härryda.

I Härryda, ta av åt höger vid skyltningen mot flygplatsen.

Läs de två kommande styckena och bestäm vilken av varianterna du vill köra mot Prästkullen i närheten. Det går nämligen att köra en genomrutten och smal väg med farliga gropar någon kilometer - och det är ganska vackert där - eller gena på en bättre väg. Du ser den ruttna snutten som ett U på bilden under, söder om Härryda. Du ser också genvägen, som går mer rakt söderut från Härryda.Om du vill välja den usla men rätt vackra vägen:
Kör hela vägen till flygplatsområdet och kör in på parkeringsområde P6. Väl där, välj hela tiden att hålla vänster (tänk vänster, bakom). Tillslut är du bakom alla parkeringsfält på en jättesmal väg, som du kör in på åt vänster (där det står "165" på kartan).

Om du vill välja den kortare och bättre vägen:
Genvägen startar bara några meter efter att du tagit av höger i Härryda mot flygplatsen, så du svänger vänster nästan med en gång, där det är skyltat "Kinna 33".

När du kommer ut vid T-korsningen vid Prästkullen tar du höger om du kört den ruttna vägen och fortsätter rakt fram om du kommer på genvägen. Sedan tar du höger igen där det är skyltat mot Eskilsby. Följ den vackra vägen fram till Inseros, som du hamnar i, och ta vänster i T-korsningen där det är skyltat mot Hällingsjö.

Håll höger in på den stora vägen vid Hällingsjö och fortsätt rakt fram (på väg 156) så hamnar du automatiskt i Hyssna som finns med längst till vänster på nästa kartbild.

Storåns café På väg mot Hyssna passerar du en väg som går in åt vänster, där en skylt tipsar om "Storåns Café".

Där kan du göra en avstickare och sedan återkomma ifall du vill fika i avkopplande miljö. Men var beredd på att de sedan skyltar alldeles precis vid infarten - så du hinner stanna - och på rullgruset på parkeringsplanen.

Väl i Hyssna pekar en skylt vänster mot Hyssna (!). Följ den. Strax därpå leder skyltarna dig rakt fram hela vägen mot Seglora. Följ dem och njut av naturen och de sköna vägarna.

Seglora är ungefär där den blå punkten visas på kartan.När du passerat Seglora kommer du till en T-korsning där du väljer höger mot Kinna.

Snart passerar du förresten ett café, ifall du är fikasugen men jag minns inte exakt var det låg. I Rydal, tror jag. Det var öppet när jag körde förbi på lördagseftermiddagen. Det går i alla fall inte att missa för man kör i en mindre bygd med caféet precis intill vägen.

Kör igenom Kinna och Skene och ta av höger mot Göteborg (kör på väg 156 igen, men nu norrut).

Ta av vänster när det skyltas mot Fotskäl (en T-korsning mittemellan Skene och Hyssna).

Ta höger i nästa korsning, också där skyltat mot Fotskäl. Där Uddatorp syns på kartan (i högra gyllene snittet på nästa kartbild) ligger även Fotskäl.Fortsätt vägen mot Fjärås (och passera bland annat Grindmossens café i Tostared). Därifrån får du själv välja fortsatt färdväg beroende på hur lång tid du har på dig för turen.

Tillbaka