30/7-98

Ett kåseri: "Slump-humor"

Konstiga saker kan hända. Jag menar, ibland undrar man till exempel hur det står till med slumpen, om den kanske är utrustad med avancerad humor och vill retas lite. Häromdagen fick jag mig ett gott skratt i alla fall. Eller…skratt kanske var fel uttryck - det var nog mer så att jag blev imponerad. Trots att jag vet att slumpen är som den är (är den?) så tycker jag det var ett fantastiskt sammanträffande, det som hände.

Jag hade skaffat mig ett nytt bankomatkort, och till det fick jag förstås en fyrsiffrig kod, skriven i ett läskigt, svartmuskigt papper. När jag vecklat ut och läst de hemliga siffrorna såg jag till min glädje att det var en väldigt trevlig kod som jag lätt kunde memorera. Vi kan anta att den var 1221, för enkelhetens skull. Genast satt den där den skulle någonstans innanför pannbenet, och det var ju bra.

Ganska långt senare skulle jag använda kortet för första gången. Men si då var koden inte så bra längre. Automaten påstod att jag medvetet stod och slog in en felaktig kod! Grrr! Jag var helt säker på att jag mindes koden rätt, men ville inte prova mer än två gånger av rädsla för att bli av med kortet, utan gick istället in på banken för att höra om det kunde göra något.

I bankkassan sa kvinnan att de inte kunde kontrollera om något var fel med koden, det enda de kunde göra var att ge mig ett nytt kort. Eller en ny kod, om jag ville behålla kortet.
- Nämen vad trist, sa jag, jag som fick en sådan jättebra kod! Jag kan ju inte få den igen
- Åh, så typiskt, sa kvinnan i kassan och försökte låta medkännande.
Så fick jag ett formulär. Där måste man skriva att kunden glömt koden eftersom banken inte tillåter tanken på att något annat blivit fel i deras system. Med ens slog det mig; tänk om jag mindes fel! Tänk om det faktiskt var så att koden istället för 1221 var 2112? Jag bannade mig själv för att jag inte provat en tredje gång, ifall det skulle ha fungerat. Men samtidigt tänkte jag att det vore konstigt, eftersom jag varit så väldigt säker på att jag mindes rätt. Suck! Nu stod jag ändå här och ansökte om en ny kod att packa in bland alla andra nummer i skallen så det var bara att låta allt ha sin gång.

Några dagar senare kom ett svartmuskigt papper i brevlådan och jag kunde ana vad som stod inuti. Säkert en jättekrånglig ny kod till bankomatkortet - som kanske inte heller den skulle fungera. Nyfiket öppnade jag och läste….

VA? Jag kunde knappt tro mina ögon! Vet du vilken kod jag fick? Jo, det var 2112!!! Haha! Ja, det var ju beviset för att min gamla kod inte kunde vara densamma! Jag hade kommit ihåg den gamla koden rätt, och dessutom hade jag nu fått en ny kod som var precis lika bra och lätt som den förra! Konstigt att jag fick just det nummer jag stått och funderat på när damen i kassan registrerade min ansökan.

Slumpen är bra lustig ibland.

Eva-Lena (med fiktiva kodnummer)

http://www.minuskel.com/tankarsv.htm