19/2-98

Ett kåseri: "Porr-nätet"

Kvinnan tittar med säker förförisk blick på fotografen, höjer sin högra hand för att köra den genom det lockade blonda håret och låter underläppen pluta. Hon är knappt klädd; bilden skulle antagligen stoppas i flera av Internets porrbilds-cencurerande program. Över det yppiga bröstet står med fet stil: BARNFÖRBJUDET.

Det är tidningen InternetGuidens omslag.

De som lockas av ovanstående är halvstora barn. Och män. Halvstora barn köper förmodligen inte tidningen för sin veckopeng utan får istället stilla nyfikenheten genom att titta i den i butikshyllan, eller när pappa köpt den och är upptagen med annat.

Hela samhället verkar sedan alltför länge kretsa kring just männens biologiska behov och de hetaste nyheterna har varit Clintons förehavanden under bältet. Intressant? Ja, det är det viss för männen - "intet nytt under kjolen" stämmer tydligen inte ens vid det här laget. Jag bryr mig egentligen inte om hur omslagen ser ut - för egen del - men är ohyggligt uttråkad av fantasilösheten och det billiga i att försöka dra blickarna till sig med naket eller sex i löpsedlarna.

Förutom det billiga omslaget och den stora, feta texten BARNFÖRBJUDET finns det en smålustig sak - en slags paradox - att läsa då man öppnat numret av InternetGuiden. Där välkomnas man nämligen av Jan Holmström som är chefredaktör och i detta nummer presenterar olika typer av "Net Nannies", alltså filter mot pornografi på Internet. För att sälja tidningen med specialreportaget om porrfilter har man gjort omslaget lockande för barn och män på en gång, vilket jag alltså ser som en slags paradox, och fyllt ledarsidan med bl.a följande citerade delar:

"Och alldeles speciellt måste vi skydda barnen, tycker många. Jag är inte riktigt säker på att det är så. Går jag till mina egna döttrar så tror jag inte ens att de vet om att det finns "snusk" på Internet. För dem är det chattar om Spice Girls..."

Sedan fortsätter Holmström:

"Däremot är jag övertygad om att intresset för allt möjligt som jag eller någon annan säger att de är för små för att se, för oskyldiga för att se, eller som de skulle ta skada av att se, kommer att intressera dem enormt. Så jag kommer inte att installera några filterprogram i datorn".

Jahaaaa! Det är alltså för sina döttrar han skrev detta nummer! Då förstår jag (?)! Flickorna blir förstås väldigt nyfikna på det BARNFÖRBJUDNA omslaget. Inne i tidningen kan barnen sedan läsa om en massa länkar (namnen på webplatserna är ofta liktydliga med dess URL-er eller kan tjäna som sökord) till olika sidor med porr så att de lättare hittar dit. Tidningen kommer hem i brevlådan till alla som har Algonet som Internet-leverantör. Smart!

Holmström kanske också tänkt på att barnen surfar även utan att pappa sitter bredvid och visar hur gulliga barnvänliga sidor det finns? Om de söker på Spice Girls eller vad annat som helst i en sökmotor på bibliotekets eller skolans dator får de upp siter som inte alls hör hemma bland de som de egentligen hade velat hitta. Porr-sidor är indexerade på de mest underliga vis, just för att hittas på alla möjliga och omöjliga ställen (varför det nu ska vara så, när det tydligen är det mest vanliga folk söker aktivt efter på Internet).

Varför låtsas männen som om det regnar medan de fortsätter vara helt fascinerade av människans biologi? Hur kan man skriva så som Jan Holmström i InternetGuiden samtidigt som tidningen har ett sådant omslag? Lustigt! Men så är ju hela människan ett mysterium, det är inte så mycket man förstår över huvud taget.

Hur som helst efterlyser jag lite fantasi, design, skaparglädje, kreativitet, nyheter, bra reportage och mod i tidnings- och mediavärlden. Visa att ni är värdiga era yrken!

Eva-Lena

http://www.minuskel.com/tankarsv.htm