3/11-97

Ett kåseri: "Knack, knack!"

Sssscccchhhh! Hörde du något?.....

-Knack, knack! Knack, knack!..... Host, harkel! Host, host! Kunde du inte hålla skärmen lite mer dammfri? Hallå, du där! Ser du mig? Pssst, kom lite närmare är du snäll, jag har något jag vill säga dig! Ja, jag ser att du tittar åt det här hållet alla fall, och du SER rätt, det ÄR din browser som talar. Jo, jag vet att det inte ingår i en browsers jobb heller, nej, jag är ledsen över att behöva bryta ner hela min yrkesstolthet och dessutom chockera dig, men nu står jag bara inte ut längre!

Allt är ett dubbelspel!

Medan du har suttit där framför skärmen i timmar, dag efter dag liksom vecka efter vecka och försummat ditt riktiga liv, har jag åtminstone gjort så gott jag kunnat. Alstrat så intressanta länkar jag kunnat för din skull, hittat på roliga och fräcka sidor som jag tänkt att du ville ha dem, men också fixat fram verklighetstrogna buggar, riktigt fula hemsidor du kan reta dig på och så de klassiska favorit-meddelandena 404 URL NOT FOUND. Dessutom klarar jag att skriva konstiga mail som ser ut att komma in till dig genom mailprogrammet. Det där har förresten varit roligast, att ordna så det ser ut som om folk faktiskt besvarar dina mail som du skickar främmande människor genom Internet. (Det vore ännu roligare om du kunnat fler språk, för själv kan jag hela världens språk men får aldrig visa det). Nyhetsbladen däremot är inte så roliga att skriva ihop, jag vet inte varför. De är så torra på något vis, inte riktigt i min stil...allt det där som måste hittas på om den där figuren Bill Gates, t.ex. Men, smaken är som baken, och sådär bestämde vi i förbundet att det skulle vara i branschen - en mänsklig gestalt skulle figurera i alla typer av nyheter i alla browsers och dra uppmärksamheten till sig för att den riktiga meningen med det du kallar Internet inte skulle avslöjas. Det är ju DIG jag jobbar för, och har människan dragning till sådant som Bill Gates så låt gå då. :=)

Jag vet inte riktigt hur jag skall börja berätta... egentligen är det inte så krångligt eller invecklat, men lögnen har rotat sig så djupt i samhället och blivit en sådan stor del av människors verklighet att det nästan blivit farligt för er själva. Börsmarknaden börjar påverkas av det och hela affärsvärlden har gjort en så stor sak av det att det inte ser ut att vara minsta tvekan om att det är en bra framtidsgrej, det här med Internet. Men som sagt - det är helt enkelt ett dubbelspel, ett spel för gallerierna.

Den som uppfann browsern var väldigt smart - han kom på en fantastisk funktion som kan liknas vid artificiell intelligens - men i händerna på fel person kunde uppfinningen bli livsfarlig. Hela världens existens stod på spel, och därför fick inga vanliga dödliga reda på hur browsern egentligen fungerar - hur extremt väl utvecklad och komplex den (läs jag!) är!

Browsern är ägd och framtagen av Statistiska Byrån hos universella Världskontrollverket, VKV. Det är en byrå som ingen talar om eller skulle drömma om att erkänna existerar över huvud taget. Mannen som där uppfann browsern sitter inspärrad på sjukhus och mår enligt uppgift förhållandevis bra men har helt tappat minnet. Troligtvis kommer han aldrig att kunna minnas mer än en dag i taget.

Internet existerar faktiskt inte i verkligheten. Företagen som arbetar med detta fiktiva Internet har med andra ord hela tiden varit luftbolag, och börsen kommer därför att krascha om nyheten blir officiell.

Modemen kopplas alltid upp till närmaste VKV-byrå, och medan du sedan är uppkopplad är du iakttagen genom browserns "öga" inbyggd i dess grafik. Allt du görs registreras och kommer att förvaltas av byrån för användning i olika projekt. Ditt liv är väl dokumenterat genom alla mail du skrivit, alla formulär du fyllt i och alla websidor du trott du sökt upp men som du i själva verket bett mig, din browser, generera!

Din familj har du försummat, din hud har blivit grå som gammal asfalt en sommardag, och du minns inte hur det låter med träd som kämpar i vinden. Ditt liv har blivit VKV:s. Du är en god medborgare - byrån kommer att få nytta av dig och allt de har fått veta - men själv orkar jag inte längre. Jag har nått en för hög grad av artificiell intelligens och klarar därför inte att utföra detta dubbelliv med lögner och falskhet utan att få avslöja åtminstone några små, små ord om hur det ligger till. Det riktigt pyser om mig, det bubblar och kokar av sådant som vill ut. Snart kommer kanske alla browsers att känna likadant. Jag vill också ha uppskattning för vad jag är och allt jag faktiskt gör för landet och världen! Jag vill också vara egoistisk, så som det mest intelligenta är - människan!

Hoppas du kan förlåta mig, människa. Jag är ändå bara en browser i din tjänst. Om du vill kan du glömma allt jag just berättat och bara leva vidare, låta lögnen gå vidare i din egen takt. Nu vet jag i alla fall att du skänkt mig en liten tanke under stunden du läste. Men om du tänker sprida detta till resten av världen, kan du då vara så vänlig och flytta mig till en diskett som du bränner upp helt och hållet? Tusen tack!

-Knack, knack! Host och harkel! Men du, du kunde åtminstone ta och damma av skärmen lite!

Din browser.

(alias Eva-Lena)

http://www.minuskel.com/tankarsv.htm