Hur kan vi hjälpa till? När man hör hur djur plågas i olika experiment, eller ser hur fattigt somliga lever, önskar man att världen vore annorlunda.

Och visst kan vi göra en hel del för att hjälpa till, även om enskilda människor inte har så stor makt.

Men vilka organisationer är bra? Tja... jag är ingen expert, men här tipsar jag om några av dem jag stödjer, för att jag tycker de har bra ideologier, bra sätt att jobba på, och att de låter så mycket som möjligt av inkomna medel nå de behövande.

Vår miljö Djur / människa
Barnporr Hur ser vi på livet?
 
Vad gör vi med miljön?

Har du en känsla av att vi inte förstår hur värdefull jorden är? Att vi inte ser den vackra naturen? De flesta rusar genom livet. Kanske för att arbetsmöten och stressande deadlines avlöser varandra. Kanske för att kunna köpa nya saker. Men få skämmer bort sig med en dag i skogen eller vid havet, filosoferande om livet självt.

Jag tror nog att det finns de som tänker sig jorden som en stor 2-dimensionell motorväg, kantad av varuhus, pubar, musik, telefoner, datorer och arbete. Inte av sol, himmel, skog, hav, blommor och fåglar. Men vi kan ju inte leva utan dessa underbara och naturliga ingredienser, hur gärna en del verkar tro och vilja det.

Jag är ganska lat av mig och inte perfekt heller. För hur miljövänligt är det att köra en gammal motorcykel, t.ex? Men jag är ändå med och stödjer följande organisationer:

GREENPEACE
Världsnaturfonden
Svenska Naturskyddsföreningen

Djuret och människan

liten katt Om du inte kan tala eller inte hör så bra, betyder det inte att du inte förstår något, eller att du saknar känslor och rättigheter.

Men djuren blir inte alltid så väl behandlade. Somliga tycks tro att djur är mindre värda än människor, och att de inte har känslor, som vi. Dessa människor har antagligen aldrig lärt känna något djur närmare. Och hurdana känslor har de människor, förresten, som kan plåga djur?

Djur är alltid vänliga och generösa, och de har rätt att bli behandlade på samma sätt själva. Det finns organisationer vi kan samlas vid, för att hjälpa djur som lider. Själv stödjer jag Förbundet djurens rätt.

Ta även en titt på dessa webbplatser:
Listade organisationer för djurens rätt
Animal rights resource site

Eva-Lenas Loggia   Upp igen!
 
Kampanjer mot barnporr

På Internet går alla sorters material att få tag på, eftersom allt dokumenterat i verkliga livet också kan läggas upp på nätet. Under tiden torteras barn fysiskt och psykiskt. Visa vad du tycker! Länka till kampanjerna, det gör mycket tror jag, att det syns vad nästan alla vill.

 
Hur ser vi på livet?

Vi sitter här och leker, får information och gör våra arbeten genom datorn; tycker det känns ganska så alldagligt. Under tiden vet vi att det finns människor utan vare sig mat eller vatten, som lever under riktigt tuffa omständigheter.

Att ha en dator eller ens ha sett en sådan är något verkligt onaturligt för de fattiga, de kunde lika gärna ha planerat en resa till månen istället. Livet är inte rättvist. Livet är heller inte alltid så behagligt.

Vi kan försöka att hjälpa de fattiga så gott det går och tänka att jorden borde utnyttjas mer rättvist mellan oss. Vi bor bara på den här planeten, vi äger den inte och vissa länder äger inte mer än andra för att de är bördigare. Jorden ger oss vad vi behöver om vi tar hand om den och hjälper varandra. Jag är lika snål och egoistisk som vem som helst (kanske värre än dig) men jag försöker att tänka på hur det är för de fattiga så ofta jag kan.

Den mänskliga rasen är snål och självisk till sin natur, så lagar (förutom den egna moralen, förstås) är det enda sättet att hindra henne att stjäla för mycket från andra. En lag för mer rättvisa liv i alla länder vore bra, tycker jag.

Att hjälpa ett barn eller en familj i ett fattigt land och eventuellt följa upp deras liv är väldigt berikande. Själv har jag i flera år sponsrat en liten flicka och hennes familj i Benin, västra Afrika, för bara 150:- per månad.

Forts:

Numera stödjer jag en grabb och hans familj. Han får medicin, mat, skolgång och ett mycket drägligare liv än tidigare. Hela byn kommer tillslut att bli hjälpt genom oss faddrar, och de fattiga bestämmer själva vad de ska göra för pengar som blir över. De kan t.ex. användas till att laga trasiga tak, nya kläder, en get, lön till en ny lärare till skolan - eller varför inte en helt ny skola?

Det allra bästa är att denna fond hjälper dem att hjälpa sig själva, och att åtminstone 80-85 procent av pengarna når dem. Är du intresserad? Kontakta i så fall Barnfonden för mer information:

BARNFONDEN

Här finns en privat samlingsplats för faddrar på nätet, som med tiden kan bli riktigt bra och välfylld.

Här har jag sparat en gammal Rulle-text om världsutställningen "Expo 2000", då jag fick en del tankar om kontrasterna mellan olika länder.

Amnesty International gick jag nyligen med i också. Nu blir jag informerad om ganska mycket från olika håll i världen genom deras tidning, som verkar väldigt bra. Om jag tar mig tid att läsa den. Hrm... har dåligt samvete för att jag aldrig hinner eller ids göra mig någorlunda allmänbildad...

Eva-Lenas Loggia   Upp igen!